Megtámadta a Skoda a villamostendert

2013.09.10. 10:36

Információink szerint a hétfő éjféli határidő előt valamivel, az utolsó pillanatban támadta meg a Skoda a fővárosi villamostender eredményét. Korábban a BKK a baszk CAF ajánlatát találta a legjobbnak, a Skodát különböző okok miatt kizárták.

A cseh Skoda az utolsó pillanatban élt a lehetőséggel, és megtámadta a közbeszerzési döntőbizottság előtt a fővárosi villamostender eredményét. Mint arról augusztusban beszámoltunk, a BKK a baszk CAF ajánlatát találta a legjobbnak a pályázat lezárásakor.

A cég 27 milliárdos ajánlata jobb volt a versenyben maradt vetélytársáénál, a Siemensénél. A másik három versenybe szálló gyártót, a lengyel PESA-t, a cseh Skodát és a svájci Stadlert különböző okok miatt kizárták. Úgy tudjuk, a PESA nem adott vállalást a villamosok szállítására és annak feltételeire, a Skodának a referenciáját és gyártókapacitását találták aggályosnak, valamint a villamos csuklóalagútja nem volt elég magas, a Stadler villamosainál pedig az ülőhely-elrendezéssel és az ablakkialakítással voltak gondok.

A Skoda valószínűleg ezt a kizárásról szóló döntést támadta. A közbeszerzési döntőbizottság eljárása legalább egy hónappal elhúzza a szerződéskötést az uniós támogatás felhasználása miatt szűk határidővel rendelkező beruházásnál. A villamosoknak 2015 végéig meg kell érkezniük, akkor zárul le az uniós ciklus, amíg a támogatás felhasználható.

Mint írtuk korábban, még maradna is pénze a BKK-nak és a fővárosi önkormányzatnak az 1-es és 3-as vonalakra szánt új villamosokra szánt 35 milliárdos uniós keretből, a baszk CAF ugyanis 27 milliárd forintot kér információink szerint a 25 darab rövidebb (34 méteres) és a 12 darab hosszabb (56 méteres) alacsonypadlós, hosszában átjárható villamosért.

A szerződésben lesz egy további, 87 villamosra szóló ötéves opció, amit a BKK akkor használhat ki, ha lesz pénze. A második szállítmányban már akkumulátoros villamosok is lehetnek, a Kossuth téren ugyanis le akarják bontani a felsővezetéket. A villamosbeszerzés egy százmilliárdos csomag része, ebből finanszírozzák még az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítását, rekonstrukcióját és a budai fonódó villamosok kiépítését.