Minden metrómegállóban van defibrillátor

2013.11.05. 17:15
defibrillátor
Fotó: bkk.hu

Az M2-es és M3-as metró minden állomására telepített a BKK defibrillátort: összesen 34 darabot. Tarlós István főpolgármester 2012-ben tett erre ígéretet, miután az akkor még csak néhány ilyen berendezés egyike megmentette egy utas életét.

A BKK közleménye szerint, ahol nagy embertömeg fordul meg, például a metróállomásokon, zsúfolt közlekedési csomópontokban, elengedhetetlenek az életmentő eszközök. 2012 júniusában egy idős férfi infarktust kapott, és összeesett az egyik metrókocsiban. A Puskás Ferenc Stadion állomásra érkező szerelvényen utazók a mentők riasztásával egy időben kezdték meg az újraélesztést, és ebben a korábban Zugló Önkormányzata által felajánlott defibrillátorok egyike segített nekik. A férfit sikerült újraéleszteniük, és a mentők kórházba szállították.

2012 óta egyébként a H5-ös szentendrei hév végállomásán is található életmentő készülék.

Az eszköz használata:

  • Az eszközöket csak a használatukra kiképzett kollégák, orvosok vagy mentőápolók használhatják.
  • Az összes állomáson minden szolgálatban, illetve műszakban van a készülék használatára az Országos Mentőszolgálat által ingyenesen kiképzett diszpécser.

A két metróvonal személyzetéből 270 fő vett részt a képzésben. A BKK arra kéri az utasokat, ha valaki segítségre szorul, azonnal jelezzék a metróállomás forgalmi ügyeletesénél, illetve az erre szolgáló segélykérő készülékeken.

Az állomások utasterében elhelyezett segélykérő berendezések mellett és a forgalmi ügyeleteken látható az a matrica, amelyik jelzi, hogy az adott helyen újraélesztő készülék található.