Újra jár egy szakaszon az 1-es villamos

2013.12.13. 15:19

2013. december 15-én átadják a forgalomnak az 1-es villamos Árpád híd M és a Lehel utca közötti felújított szakaszát. Ezért vasárnap az első járatindulástól az 1-es és az 1A villamos a Közvágóhíd H-tól már az Árpád híd M megállóig közlekedik, a villamospótló buszok az óbudai végállomásaikról szintén csak idáig járnak majd. 

Az átadás részleges, számos kiegészítő munkát a következő hónapokban végez el a kivitelező: a végleges utastájékoztatási felületek még nem készültek el, egyelőre nem lesz lift, mozgólépcső a megállókban, és a padok, szemetesek is csak ideiglenesek lesznek.

A következő hetekben, amíg a vonal déli szakaszán el nem kezdődik a munka, az 1-es és az 1A villamos a Közvágóhíd és az Árpád híd M között jár. Az Árpád híd M és a Bécsi út (1V), valamint az Árpád híd M és Óbuda, Bogdáni út (101V) között villamospótló autóbusszal lehet utazni. 

Az Árpád híd M és a Lehel utca között az elmúlt két és fél hónap során átépítették a teljes villamospálya-szerkezetet, megszűnt a 10 km/órás sebességkorlátozás. Kicserélték a felsővezetékeket, korszerűsítették az áramellátási rendszert. Akadálymentes, esztétikus kivitelezésű, burkolt peronok készültek, új perontetőkkel. A Lehel utca megállónál új gyalogátkelőhelyet adnak át.

A felújítás kivitelezési munkái a Bécsi út–Lehel utca közötti szakaszon kezdődtek, majd 2014 nyarától a pálya Lehel utca–Puskás Ferenc Stadion M közötti része következik. A munkálatok ezeken a szakaszokon várhatóan 2014 végéig fejeződnek be. Szintén munkák kezdődnek a vonal déli szakaszán, ahol a Közvágóhídtól a Rákóczi hídon át a Fehérvári útig hosszabbítjuk meg az 1-es villamos vonalát.