Mi ez a rejtélyes dörgés Budapesten?

2014.02.01. 22:19 Módosítva: 2014.02.01. 23:46

Az Index szerkesztőségéből (Budapest, Flórián tér) is hallottuk, és annak környékéről többen jelezték, hogy rejtélyes, szokatlan dörgéseket hallottak este tíz óra környékén. Valaki szerint tűzijáték-, vagy égdörgés-szerű hangok voltak, de ugyanúgy hallották a Hármashatár-hegyről, Pomázról, Rákospalotáról, az Örs Vezér térről vagy a Normafáról is.

"Kimentem az erkélyre, tökre be van borulva, néztem a hang irányába, ami Pest belvárosa felől jöhetett, de semmiféle fényhatás nem volt, csak a dörgő hang, olyan, mintha tűzijáték lenne, csak sokkal durvább és mélyebb dörgések, de fényt nem láttam" - írja Zoli kollégánk.

"Az Örs mellett lakok, egy panel 10. emeletén és furcsa, nagyon mély, dörgés-szerű, vagy robbanás-szerű hangok jöttek ma este 21:53-kor kelet felől... kb. 2 percen át tartott... tudtok erről valamit?" - aggódott olvasónk.

"Nem tudják véletlenül, mik ezek a tűzijáték/géppuska/mennydörgés-szerű hangok Pesten? Én a XV. kerületből hallom, szerintem a XIII. kerület felől, de a Margit hídnál, meg a XII. kerületben is hallani" - érdeklődött olvasónk a különös jelenségről.

A megoldás

Megkérdeztük a Fővárosi Katasztfrófavédelmi Igazgatóságot, Kisdi Máté szóvivő szerint este tíz óra előtt egy előre bejelentett tűzijátékot tartottak a Budai Várban, és ez járt a szokásosnál nagyobb hangerővel.

A szóvivő válaszát sokan nem tartották kielégítőnek, mert a hangok sokkal ritkábbak és hangosabbak voltak, mint egy tűzijátéknál szokott lenni, és az is teljesen szokatlan volt, hogy még Pilisborosjenőn és Rákoscsabán is hallották. Ráadásul nagyon sokan olyan helyekről hallották, ahonnan még az augusztus 20.-i tűzijátékot sem szokták. Kisdi Máté azt reagálta, hogy ez a dél, dél-keleti szél miatt volt, ami messzire elvitte a hangot, de szerinte az ügynek nincs semmi furcsasága, semmilyen légköri jelenség nem történt. Egy olvasónk szerint az a magyarázat, hogy a hidegben jobban terjed a hang.

Tűzijáték márpedig volt, olvasónk ezzel a képpel bizonyította:

tuzijatek

Közben egy Döbrentei utcai polgár emailben pontosította, hogy a tűzijáték nem a Várban, hanem a Várkert rakpart előtt, a Dunán volt. "Egy kis hajóról lőttek, amit a vízi rendőrök motorcsónakja biztosított. Az alsó rakpart autóforgalma is leállt. Nagyon hangos volt, olyan erejű robbanásokkal, hogy ki kellett nyitni az ablakot, mert félő volt, hogy kitörik. (Volt már rá példa.) Kb. tíz percig tartott, ami ebben a hidegben nyitott ablakkal rohadt sok" - számolt be a közvetlen közelről. Saly Noémi szerint a környékbelieket nem értesítették előre, semmilyen tájékoztatást nem kaptak, holott ezt elvileg rendelet írja elő.

Egy olvasónk azt furcsállta a VI. kerületből, hogy látványban és hanghatásban is olyan volt a tűzijáték, mint az augusztus 20.-i, tehát nem az az olcsó fajta, csak ritkább. De kinek lehet ilyesmire pénze, és miért éppen most? Szavazzon! 

Ön szerint ki tűzijátékozhatott ilyen hangosan?