Neki szólt a brutál hangos tűzijáték

2014.02.02. 22:43 Módosítva: 2014.02.03. 00:35

Szombat este óriási és szokatlanul hangos durrogtatás verte ki a Budapesten és környékén élőknél a biztosítékot, szinte mindenki hallotta az Örs vezér tértől Pilisborosjenőig, de nem tudta, mi lehetett a nagy dörgés. Egy tűzijátékot hallhattunk, ami az átlagnál hangosabbra sikeredett, olyan helyeken is hallották, ahol az augusztus 20-i tűzijátékot nem szokták.

Vasárnapra kiderült: minden jel szerint Horváth László, tiszteletbeli kazah konzul ünnepelte 50. születésnapját a Magyar Nemzeti Galéria termeiben, több száz meghívott vendég társaságában, neki szólhatott a tűzijáték, tudtuk meg több olvasónk leveléből, hozzászólásából, illetve az Ittlakunk.hu információjából. Horváth Lászlót kerestük telefonon, de nem tudtuk elérni.

Az Indexnek a Magyar Nemzeti Galéria megerősítette, hogy tartottak ott szombat este egy rendezvényt, de ennek részleteit nem árulták el.

Horváth László impozáns életrajzából kiderült, hogy tényleg szombaton volt a születésnapja. Repülőgép-műszerészi tanulmányai után a nyolcvanas években a moszkvai Határőrtiszti Főiskola hallgatója volt, a rendszerváltás előtt a Belügyminisztériumnál dolgozott. 2006-ban egy év alatt PhD-zett le a Econovum Newport School of Business Schoolon. 1998-2001-ig a Magyar Fejlesztési Bank Rt. igazgatóság tagja volt.

2012-től tölti be újra a Kazah Köztársaság Tiszteletbeli konzulja címet, a karcagi birkafőző fesztivál színpadán jelentették be "a szocialista kormány idején megszüntetett" tiszteletbeli kazah konzulátus újranyitását. Amikor leváltották a posztról, Fazekas Sándor, a mostani vidékfejlesztési miniszter és az akkor a Magyar-Kazah Baráti Társaság elnöki posztját is betöltő fideszes képviselő, Varga Mihály is kiállt.

A rendszerváltáskor és utána cégeket alapított. Benne volt a Phylaxia Pharma felügyelőbizottságában, a Chemimontázs Kft-nél volt ügyvezető és az igazgatóság elnöke. Az általa alapított és tulajdonában lévő L. A. C. Holding több mint százféle dologgal foglalkozik, például a pénztárgépbizniszben is benne van. A Népszabadság 2006-os cikkében írja, hogy Horváth akkor elmondta, hogy tíz éve csődeljárás folyik ellene.