Két hónapig nem mehetnek vissza a lakásukba az Andrássy úti palota lakói

2014.07.16. 17:31 Módosítva: 2014.07.16. 19:49
Legalább két hónapig nem mehetnek vissza a lakók a tűzvész martalékává vált Andrássy út 83-85. alatti palotába - jelentette tudósítónk a ma délutáni lakógyűlésről, amit az evakuált lakók menedékén tartottak. Ma kapnak 5-10 percet.

A Derkovits Gyula Általános Iskolában lévő iskolában kijelölt menedékhelyen a kedden leégett Andrássy út 83-85. száz lakója gyűlt össze, hogy a sajtó kizárásával meghallgassák Óvári Gyula alpolgármester tájékoztatását.

Ma csupán 5-10 percet kapnak arra hogy a legfontosabb értékeiket, irataikat, papírjaikat, telefontöltőiket összeszedjék, hiszen még most is 50-100 kilós épületdarabok hullanak alá.

Ezután a néhány perc után már csak a munkások, szakemberek, statikusok tartózkodhatnak az épületben, feladatuk az életveszélyessé vált ház állapotának felmérése.

Legalább két hónap

"A Tímár utcában sokkal kisebb károk keletkeztek, mégis hat hétig tartott az állapotfelmérés"  - mondta Óvári, jelezve, hogy a Kodály köröndi palota esetében ez a legjobb esetben is két hónapig eltart. Az épület mellett két hatalmas darut is fel kell állítani, ez is hetekig eltarthat.

A közvetlen életveszély elhárítása után kezdődnek meg majd a további építési munkálatok.

Ekkor a lakók majd hosszabb időre is bemehetnek összeszedni dolgaikat, de várhatóan visszaköltözni még ezután sem fognak tudni jó néhány hónapig.

Hangulat

A lakók higgadtan fogadták a helyzetet, praktikus kérdéseket tettek csak fel az alpolgármesternek. Például biztosítási ügyekről, vagy hogy valószínűleg az önkormányzathoz kapják meg majd a postájukat.

"Naccsosasszony, nem leszünk szomszédok? No, ne sírjon, üljön már ide! - mondta idős sorstársának egy úr, miközben a padra segítette.

"Ákoskám, te költözöl? - kérdezte egy sokat látott asszony ironikusan a mögötte lévő fiatalembet, aki egy piros bőröndöt húzott maga után. Az édesanyja nem jött el mert nem volt hozzá lelki ereje.

Segélyezés

Az önkormányzattól lakásonként 50 ezer, fejenként további 20 ezer forintot vehetnek fel az önkormányzatnál már holnap akik igazolni tudják, hogy az épületben laknak. Mától azok is igényelhetnek szállást, akik ezt az előző éjszaka még nem tették meg.

Egyelőre csak szállodákban tudja őket elhelyezni az önkormányzat, de Óvári elmondta, hogy már 10 lakás is rendelkezésre áll, és a Máltai Szeretetszolgálat is kész segíteni.

Aki önállóan keres albérletet, az is számíthat segítségre, Óvári szerint a támogatás összege elérheti a havi 100 ezer forintot lakásonként.

Az önkormányzat biztosítási ügyekhez is jogsegélyt nyújt, és aki elvesztette az iratait, azoknak segíteni fog beszerezni őket.

A közeljövőben fokozottan fogják őrizni a rendőrök az épületet az értékeik védelmében.

Hogyan mehetnek be?

Rendőri kísérettel lakásonként két ember mehet fel, maximum 10 percre, védőfelszerelésben.

"Értsék meg, az épület rendkívül életveszélyes állapotban van, folyamatosan vannak leszakadások, 50-100 kilós darabok hullanak alá" - mondta a tűzoltó. A tetőn még mindig csapnak fel lángok, ezért több tűzoltó most is az oltáson dolgozik.

"Mindenki kulturáltan próbálja meg, nem kell a melodráma" - mondta a lakók körül aktívan szervezkedő civil ruhás férfi. "Bútorokat, télikabátokat senki se próbáljon kihozni a lakásból!" - tette hozzá.

Katasztrófaturizmus

Az Kodály köröndnél még mindig lépésben haladnak az autók, és még a turistabuszok is megállnak itt fotózni a 130 éves épület martalékait. A Kodály köröndi metrómegálló tegnap este óta zárva, a lejárónál őrt álló BKV-sok szerint még két-három napig zárva is marad.