Kirúgják a biciklisgázoló buszsofőrt

2014.07.25. 09:59

Mától nem vezethet az a buszsofőr, aki a Thököly úton egy buszsávval közös kerékpársávban leszorított egy biciklist, és továbbhajtott. A biciklis eltalálta a korlátot a jobb mellkasával, eltörte hét bordáját, azok átszúrták a tüdejét, légmelle lett, és levált a tüdeje egy része. Öt napot töltött az intenzíven, és aztán három hetet a kórházban. Legalább még egy hónap, mire képes lesz ismét dolgozni, de az orvosok szerint teljesen meg fog gyógyulni. A kerékpáros videóra vette az esetet. 

Biciklist ütött el egy BKV-busz

A videóból egyértelműen látható, hogy a busz több százméteren át követi a kerékpárost, majd lényegében tiszta fogalmi helyzetben, ahol bőven volt helye az előzésre, az orrával a járdára löki fel a biciklist. Ezt követően lassítás nélkül továbbhajt.

Úgy tudjuk, hogy a sofőr az eset után azt állította, nem vette észre a kerékpárost. Az utasok azonban látták, mi történt, és miután szóvá tették, a vezető a következő megállótól ment vissza a helyszínre.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy személyes véleménye szerint a buszsofőrnek nincs helye a BKV-nál. Észre kellett volna vennie, hogy elütött egy biciklist és nem szabadott volna továbbhajtania. (A rendőrségnek és magának a sofőrnek is egy utas jelezte, mi történt. A busz a következő megállónál állt félre.) A rendőrség cserbenhagyásos gázolás miatt eljárást folytat a sofőr ellen.

Mint megtudtuk, a sofőrt csak azért mától tiltják el a volántól, mert az esetet eddig csak egy sima kerékpárosbalesetként kezelték a BKV-nál. A videó nyilvánosságra kerülése után jöttek rá, hogy másról lehet szó. A BKV munkáltatói eljárást indított a buszsofőr ellen. 

Vitézy hozzátette, hogy szerinte a baleset ellenére sincs probléma a buszsávval közös kerékpársáv forgalmi megoldással. Sok helyen van ilyen Budapesten, és a nyugat-európai nagyvárosokban is. Ha minimálisan be van tartva az együttélés szabályrendszere, akkor nem lehet gond. Nem veszélyesebb mint bármilyen hasonló forgalmi helyzet, ahol egymásra oda kell figyelni a közlekedőknek.