Aláírásgyűjtés a Hármashatárhegyi reptérért

2014.08.12. 16:13

Eddig körülbelül ezer aláírás gyűlt össze a Hármashatárhegyi repülőtér megmentéséért, tájékoztatta lapunkat ez egyik szervező, Horváth Linda. Mint arról beszámoltunk, a reptér eddigi üzemeltetője, a Műegyetem Sportrepülő Egyesület szerint az állam mondvacsinált indokokkal szorítja ki őket a területről.

10448761 1511367562432135 2414073175733645402 n

A repteret tavasszal bezáratta a Légügyi Hatóság. A repülési engedély bevonásának az volt az oka, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., az ingatlan tulajdonosa szerződést bontott a reptér üzemeltetőjével, a Műegyetem Sportrepülő Egyesülettel, ami ezt a felmondást nem fogadta el. A hatóság szerint az ingatlanvita veszélyezteti a biztonságos üzemeltetést, ezért nem lehet repülni.

Az MNV közleményeiből két konkrétum körvonalazódik. Az egyik az, hogy az egyesület nem számolt el évi négymillió forinttal, amit a szerződés értelmében a terület állagmegóvására kellett fordítania, ezért a felmondás. Ezt az üzemeltető cáfolja. A másik pedig egy homályos cél: a területet az MNV szeretné visszaadni a kirándulóknak.

A nagy füves terület átadás-átvételének folyamata még nem zárult le, azonban kezd teljesen elgazosodni. Ezért a helyi civilek és a sportrepülők most maguk szervezik meg a vagyonkezelő helyett a fűnyírást és rendbe tételt.

Frissítés:

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a cikkel kapcsolatban a következőket közölte:

Az MNV Zrt. a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület vagyonkezelési szerződését a tavalyi év folyamán felmondta, azonban a felmondás érvényességét az MSE nem fogadta el, valamint a hármashatárhegyi repülőtér részét képező ingatlanok birtokbaadását is megtagadta. Erre tekintettel az MNV Zrt. és az MSE között jelenleg is per van folyamatban, amelynek tárgya – többek között – az ingatlanok Társaságunk részére történő birtokbaadása. Mivel az állam továbbra sincs az ingatlanok birtokában, jelenleg is az MSE kötelessége lenne az ingatlanok állapotának fenntartásáról – ideértve különösen az esetleges hulladék elszállítását és a növényzet karbantartását – gondoskodni.

Megjegyzendő, hogy miközben az MSE a vagyonkezelési szerződése felmondásának érvényességét nem fogadja el – amelyre természetesen lehetősége van, és a felek között ez vita tárgyát is képezi – és az ingatlanokat sem adja birtokba, továbbra is annak a véleményének ad hangot, hogy az ingatlanoknak gondos vagyonkezelője. Ezzel szemben kérdésként merül fel, hogy az MSE ebben az esetben miért nem gondoskodik az ingatlanok legalább minimális jellegű fenntartásáról, miközben a birtokbaadás visszautasításával megakadályozza, hogy az ingatlanok karbantartása érdekében az MNV Zrt. maga eljárhasson. Amennyiben az ingatlanok birtokbaadására sor kerül, az MNV Zrt. a vonatkozó szabályok figyelembevételével intézkedni fog az ingatlanok karbantartása érdekében.