Több tucat rendőr ment a 20 éve üresen álló házhoz

2014.09.27. 17:59 Módosítva: 2014.09.27. 21:10

A Város Mindenkié (AVM) aktivistái és szimpatizánsai elfoglaltak egy közel 20 éve üresen álló épületet a VI. kerületi Benczúr utcában. Tudósítónk jelentése szerint az életveszélyessé nyilvánított épülethez több tucat rendőr érkezett. A Benczúr utca 4. szám alatti ingatlan korábban kórház volt, 12 éve egy Virgin szigeteken bejegyzett  offshore cég tulajdonában áll.

Körülbelül 60 aktivista foglalta el szombat délután a Benczúr utca 4. szám alatt lévő házat, ami húsz éve üresen áll. A Város Mindenkié aktivistái azt szeretnék megmutatni, milyen lehetőségek rejlenek egy üres épület hasznosításában. Tudósítónk a helyszínről azt jelentette, hogy már körülbelül 30 rendőr is megjelent a háznál. Ők azért vonultak ki, mert az épületet tíz nappal ezelőtt életveszélyessé nyilvánították.  

Az aktivisták szerint minden ilyen esetben erre szoktak hivatkozni a hatóságok, ezért a kerület jegyzőjét várták, hogy bemutassa az erre vonatkozó dokumentumokat. Később bemutatták nekik a veszélyessé nyilvánító papírt. Kiderült azonban, hogy a házban a z életveszélyes részeket a katasztrófavédelem már lekerítette, és az aktivisták ezeket külön ki is jelölték. 

Az aktivisták a házban zenélnek, előadásokat tartanak. Egy nagy molinót lógattak ki a ház ablakán, amelyen ez áll: „Foglaljatok helyet!”. A résztvevők fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon a lakosság jelentős része lakhatási gondokkal küzd, közben több százezer üresen álló ingatlan van, amelyeket megfizethető bérlakássá lehetne alakítani.

  Az eredetileg magánszanatóriumként működő, majd állami és később fővárosi tulajdonban lévő Benczúr utcai ház 1931 és 1995 között kórházként szolgált, bezárása óta üresen áll. Az épület 2002-ben került a Finimim Kft. tulajdonába, melynek fő tulajdonosa a Virgin-szigeteken bejegyzett Amos Overseas Ltd.  Noha a cég terveiről nincs nyilvánosan elérhető információ, feltételezhető, hogy az épületet spekulációs céllal vásárolták és nem lakhatási céllal tervezik hasznosítani.

Az AVM szerint a lakhatási gondokkal küzdő embereknek kizárólag a kiterjedt szociális bérlakás-rendszer és a jelentősen megnövelt lakásfenntartási támogatás adna lehetőséget a megkapaszkodásra. A magántulajdonban álló üres ingatlanok hasznosítására a Városkutatás Kft. és a Habitat for Humanity kidolgozta a szociális lakásügynökségek modelljét, ami százezrek lakásgondjait tudná megoldani úgy, hogy még a lakástulajdonosok is jól járnak.

Az üres ingatlanok problémáját a Fővárosi Önkormányzat is felismerte. A 2013-ban elfogadott budapesti hosszú távú városfejlesztési koncepció szerint az „új lakások építése mellett fontos feladat az üresen álló – elrendezésben, műszakilag vagy funkcionálisan nem megfelelő – lakások bevonása az ingatlanpiacra, ami szorosan összefügg a bérlakásépítéssel és a leromló lakóterületek megújításával.”

Az AVM évek óta küzd az üresen álló ingatlanok hasznosításáért. A csoport ma szervezte meg a 4. Üres Lakások Menetét. A csoport álláspontja szerint, ha törvénybe lenne foglalva a lakhatáshoz való jog, az magában kellene, hogy foglalja az elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalmát, és azt, hogy a társadalom minden tagja számára elérhetőnek kell lennie a megfelelő színvonalú, megfizethető lakhatás.

A lakhatáshoz való joggal az állam nem ingyen lakást biztosít, hanem olyan intézményrendszert épít ki és olyan lakhatási lehetőségeket teremt, amellyel a bajba jutott emberek ki tudnak jutni nehéz helyzetükből, olvasható az AVM közleményében. Az üres ingatlanok hasznosítása is ezt a célt szolgálhatná.