Beolvasztják a BKK-t

2014.11.26. 10:11 Módosítva: 2014.11.26. 14:10

A fővárosi közgyűlés határozata szerint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t a Budapesti Városigazgatás Holding (BVH) Zrt.-be integrálják, írja az MTI.

Vége a Vitézy-érának

A koncepció alapelvei között rögzítették, hogy a BKK Zrt. és a főváros közötti, a BKV Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlására irányuló megbízási szerződést, így a BKK-nak a BKV feletti egyes tulajdonosi irányítási, utasítás adási jogait megszüntetik.

A BKK Közút Zrt.-t leválasztják a BKK-ról, majd mindkét céget a Budapesti Városigazgatás Holdingba integrálják, a főváros egyes tulajdonosi jogainak gyakorlását így átadják a BVH-nak, amit január 15-től hoznak létre. A testület Bán Tamás jogászt választotta – határozatlan időre – a BVH vezérigazgatójának, egyben a társaság igazgatósága elnökének.

Bán Tamás a vezérigazgatói tisztséget munkaszerződéssel, bruttó havi 1,6 millió forint díjazással, éves bruttó alapbére 15 százalékának megfelelő prémium megállapításának lehetősége mellett látja el. Az igazgatóság elnökeként - mint vezető tisztségviselő - bruttó havi félmillió javadalmazásban részesül majd.

A testület döntött arról, hogy a BVK jelenlegi vezérigazgatóját, Szarvas Ferencet visszahívja a tisztségből. A BKK vonatkozásában személyi kérdésekről nem határozott a testület.

Az MSZP támogatta, Karácsony nem

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője a közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a párt egyetért a javaslattal, ezért megszavazza. Mint mondta, az előző ciklus „csodafegyverei”, a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Városüzemeltetési Központ kudarcot vallott, „káoszba fulladt” a két szervezet.

A Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője, Gy. Németh Erzsébet szerint ők nem szavazzák meg a javaslatot, ami semmi mást célt nem szolgál, mint hogy Tarlós István főpolgármester eltávolíthassa Vitézy Dávidot, a BKK vezetőjét. Mint mondta, ehhez a fideszes „cicaharchoz” a DK nem kíván asszisztálni, ugyanakkor ők sem elégedettek Vitézy Dávid tevékenységével. A DK két képviselője későbbi hírek szerint tartózkodott a szavazáson, ahogy az LMP-s Csárdi Antal is.

Az előterjesztést 27 igen, 3 tartózkodással és 1 nem szavazat ellenében fogadta el a testület. Nemmel Karácsony Gergely PM-es politikus, a XIV. kerület polgármestere szavazott.

Tarlós: Nem ördögtől való

Az elfogadott határozat szerint a közlekedésszervezői feladatellátás alapvetően továbbra is a BKK feladatkörét képezi. A közutak kezelésével, fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos közfeladatok azonban a BKK Közúthoz kerülnek. A jövőben önálló gazdasági társaságként működő BKK Közút a saját nevében és javára szedné be a közútkezelési díjakat, és ugyancsak oda csoportosítanák át a taxiállomásokkal kapcsolatos feladatokat.

A személyszállítási szolgáltatás és az azt közvetítő szolgálatok ellenőrzése a BKK-nál marad. A közlekedésfejlesztési projektekkel kapcsolatosan arról döntöttek, hogy a BKK a már folyamatban lévő és közeli lejáratú fejlesztési feladatokban eljár a mielőbbi lezárás érdekében. A többi folyamatban lévő vagy tervezett fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokat pedig megosztják a Főpolgármesteri Hivatal, a BKK, a BKK Közút, a BKV és az Enviroduna között.

Tarlós István főpolgármester az ülésen azt mondta, nem ördögtől való dolog az, amit szeretnének: a tulajdonosi jogokat a törvény által címzett jogos tulajdonos visszakéri. Mi a probléma azzal, hogy a tulajdonos akar rendelkezni az őt illető jogokkal? - kérdezte a főpolgármester. Mint mondta, az eredeti elképzelés szerinti működést szeretnék megvalósítani. Nem akarják, hogy a BKV "egy minden szempontból kiszolgáltatott rabszolga szerepébe süllyedjen".