Új fürdője lesz Budapestnek

2015.04.10. 08:17

Az elmúlt 50-60 év legjelentősebb fürdőfelújítási programja indul Budapesten – nyilatkozta a csütörtöki Magyar Nemzetnek Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. A négy éves program tízmilliárd forintba fog kerülni, ennek kétharmada önerő, egyharmada hitel.

A program a Széchenyi fürdő gépészeti berendezéseinek cseréjével és felújításával már a nyáron megkezdődik. Kétmilliárd forintból cserélik ki az összes vezetéket, csövet, műszaki berendezést, és korszerűsítik a fűtést. Az összesen másfél évig tartó felújításból az igazgató szerint a vendégek semmit nem fognak érezni.

A strandszezon után kezdődik meg a 68 fokos hőforrásra épülő zuglói Paskál egymilliárdos átalakítása télen-nyáron nyitva tartó fürdővé.

2016 őszén indulhat a hideg vizű és szuperegyedi hangulatú csillaghegyi strand 1,4 milliárd forintosra becsült átépítése, mely során a központi „bunker”-ben 50 méteres uszodát, gyerekmedencét és élménymedencét alakítanak ki.

2018-ra újjáépítenék a még 2006-ban bezárt pesterzsébeti jódos-sós fürdőt – ezzel az is eldőlt, hogy a korábbi tervek ellenére sem pláza, sem lakópark nem épül a helyére. Ez a projekt 1,5 milliárd forintba fog kerülni.

Az évente 10-15 százalékos látogatottság-növekedést elkönyvelő Gellért felújítása 2017-ben kezdődik, a gépészeti felújítás 1,3 milliárd forintba kerül, ezután 2018-tól 800 millió forintból új élményfürdőt építenek. (Mi mást is tehetnénk hozzá: már csak abban reménykedünk, hogy a lehúzásairól elhíresült kamu-négycsillagos szállodát is kicsit rendbe szedik.)

A Király fürdőnél kútba esett a török befektetők részvétele, de négy év múlva 1,2 milliárdból a Fő utcai fürdőben is végre kialakítanak egy téli nyitott medencét.

A fürdők egyre nagyobb üzletnek számítanak, a 2010-ben még 700 milliárd forintos fővárosi mentőcsomagra szoruló BGYH Zrt. a tavalyi évet már majdnem egymilliárd forintos nyereséggel zárta. Uniós pénzekkel megtámogatva így bőven jutott pénz a Rudas, valamint a kevésbé ismert ferencvárosi Dandár fürdő felújítására és kibővítésére.