Szmogriadó esetén az autók 30 százalékát kizárnák a forgalomból

2016.02.12. 13:01
  • Módosíthatja a szmogriadóról szóló rendeletet jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, az erről szóló előterjesztés bővítené a szmoghelyzeti riasztási fokozatban a forgalomkorlátozás által érintett járművek körét: a korábbi korlátozás által érintett környezetvédelmi osztályokba sorolt járműveken túl a bővítés érinti az Euro-2-es benzines és dízelüzeműeket is. Ha elfogadják az előterjesztést, akkor az eddig a járművek 7-8 százalékát érintő korlátozás az autók 29-32 százalékát (mintegy 186-307 ezer) érintené. A következő korlátozási lépcsőt az Euro-3 szabályoknak megfelelő dízelüzemű járművek környezetvédelmi osztályai (7-es és 8-as együtt) jelenthetnék, ezzel a korlátozás által érintett autók aránya 38-41 százalékra nőhetne (240-395 ezer).
  • A közgyűlés szerdán tárgyalja majd azt is, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) 1,9 milliárd forintos hitelt venne fel három fürdő fejlesztéséhez. Ebből 1,2 milliárdot a Palatinus Fürdő főépületének rekonstrukciójára és téliesítésére fordítanának. Félmilliárd forintot a Széchenyi Gyógyfürdő gépészeti korszerűsítésére, 200 milliót pedig a Paskál Strandfürdő téliesítésére használnának fel.
  • A 2017-es, Budapesten megrendezendő vizes világbajnoksághoz kapcsolódó egyes fejlesztések megvalósításáról is határozhat a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán. A testület dönthet a világbajnokság egyik központi helyszínéül szolgáló Margitsziget csatornázásáról és a gerincút felújításáról összesen mintegy 3,5 milliárd forint értékben.
  • A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán dönthet arról is, hogy az idei költségvetésből biztosítják a 3-as metró infrastruktúrájának rekonstrukciója miatt szükséges járműpótlást biztosító autóbuszok beszerzésének forrását. A javaslat elfogadásával a testület kötelezettséget vállal 150 darab új, alacsonypadlós, csuklós autóbusz beszerzésére 13 milliárd 370 millió forint összegben.