Metrót akarnak, egyelőre villamosuk se lesz

2016.02.24. 12:31 Módosítva: 2016.02.24. 12:32

Hajdú Lászlót, Újpalota DK-s polgármesterét maga Tarlós István főpolgármester tájékoztatta arról, hogy nem kezdődik meg a városrészt a Keleti pályaudvarral összekötő gyorsvillamos.  „Most mi magunk értük el azt, hogy ha ilyen balhés ez, akkor máshová viszik a pénzt” – idézi a polgármester kerületi tévének adott interjúját az Ittlakunk.hu.

rakoczi-thokoly
Fotó: BKK - Budapesti Közlekedési Központ

A kerületben többen támadták a főváros tervezett villamosépítését. Sokan úgy gondolták, hogy így a városvezetés soha nem vezetné ki a 4-es metrót Újpalotára, holott ez az eredeti tervekben még így szerepelt. Másik komoly aggály volt, hogy a 7-es buszcsaláddal szemben az új járat csak a Keleti Pályaudvarig járna, ahol át kellene szállnia azoknak, akik a belvárosba vagy Dél-Budára mennek.    Voltak, akik a fakivágásokat és az épületek lerombolását ellenezték, megint mások a körvasút alatti drága alagút miatt nem támogatták a projektet. 

Az Origo viszont úgy tudja, hogy Tarlós István és a főváros nem azért jegelte a tervet, mert a helyiek ellenálltak volna: valójában a 3-as metró 125 milliárd forintra kiszámolt felújítására kell a pénz. A lap szerint azért vannak forráshiányban, mert a teljes 2020-ig tartó EU-s fejlesztési időszakban mindössze 180 milliárd forintot akar a kormány Budapest és környéke közlekedésére költeni.