Ha akarja, ha nem, jó eséllyel buszozni fog

2016.04.09. 07:12
Könnyen csalódhat az, aki ezen a hétvégén megszokásból szállna metróra, HÉV-re vagy villamosra Budapesten. Összeszedtük, mire érdemes figyelni.

Cserélik a síneket a hármas metró vonalán. Szombaton és vasárnap a szerelvények rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és az Árpád híd között járnak. Újpest-központ és az Árpád híd között M3-as jelzésű pótlóbuszok viszik az utasokat az István út–Árpád út–Váci út–Róbert Károly körút útvonalon. A 32-es, a 120-as és a 115-ös buszokra nem a megszokott helyen lehet felszállni, ráadásul megváltozik sok kapcsolódó busz és villamos utolsó járatának indulási időpontja is.

A H5-ös, a H8-as és a H9-es HÉV-eket is buszokkal pótolják karbantartás és felújítás miatt. Szombaton és vasárnap a szerelvények helyett az alábbi pótlóbuszok viszik az utasokat:

  • a H5-ös Békásmegyer és Szentendre között ( bicikliket is szállít)
  • a H8-as az Örs vezér tere és Kistarcsa, kórház között
  • a H8A az Örs vezér tere és Cinkota között
  • a H9-es pedig az Örs vezér tere és Csömör között.

Az 1-es villamos helyett is pótlóbuszokra kell szállni a Bécsi út/Vörösvári út és Zugló vasútállomás között, mert dilatációs szerkezeteket cserélnek az Árpád hídon és a Hungária körúti felüljárón. Az Etele út/Fehérvári út és Zugló vasútállomás között járnak a villamosok. Ugyanerre kell készülni az április 16-17-i és az április 23-24-i hétvégén is.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatóiért kattintson a galériára!

Rendezvény miatt terelve jár a 105-ös busz szombaton reggel kilenctől várhatóan délután háromig. Fesztiválnyitó felvonulás lesz a Bajcsy Zsilinszky út–Andrássy út–Oktogon–Andrássy út–Dózsa György út–Hősök tere útvonalon, amit szakaszonként 20-30 percre lezárnak. A rendezvény ideje alatt az Andrássy utat keresztező 4-6-os villamost, 20E, 30-as, 30A és 230-as buszt, valamint 70-es, 73-as, 75-ös, 76-os és 78-as trolit a Nagymező utca, a Nagykörút, az Izabella utca, a Dózsa György út kereszteződésen átengedik, de néhány percig vesztegelniük kell.

A káoszon edződött utasok már fel sem kapják a fejüket, ha azt olvassák, hogy áthelyezik néhány busz felszállóhelyét a Széll Kálmán téren. A 21-es, a 21A nem a megszokott végállomásáról, hanem a Várfok utcából, a Csaba utca kereszteződése után indul. A 102-est áttették a Széll Kálmán tér Margit körúti oldalára, a Trombitás étterem elé.

A Margit hidat szombaton, a Petőfi hidat vasárnap mossa le az FKF. Mindkét nap 6.30-tól 15.30-ig tart a munka. Egy-egy sávot zárnak le részlegesen, és ez lelassítja majd a tempót. A Margit hídon közlekedő buszokét is. 

A végére tartogattunk egy jó hírt: ma van a Gyermekvasút napja. Lesz térzene a Szépjuhászné állomáson, ünnepi különvonat, kiállítás, és aki nem szereti a kötött pályát, gumikerekű közúti kisvonattal is utazhat a Széll Kálmán térre.