Persányi feltöretné a Hősök tere díszburkolatát

2016.09.15. 18:01

Azzal kezdte munkáját Persányi Miklós (volt SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter, jelenleg állatkerti igazgató és a Liget projekt tájépítésért felelős, nemrég kinevezett miniszteri biztosa), hogy újraszámolta a zöldfelületi adatokat a Városliget átalakítási terveiben. Az jött ki neki, hogy néhány százalékkal kevesebb lesz a burkolt felület, viszont növekedni fog a zöldfelület az átalakítás után, tudtuk meg a miniszteri biztos bemutatkozó tájékoztatóján.

Persányi azt is kijelentette: nem tudja megígérni, hogy nem fognak kivágni fákat, mert vannak beteg és balesetveszélyes, valamint értéktelen, invazív fajú fák. Arra a kérdésünkre, hogy hány fa van jelenleg a Városligetben, ebből mennyi a beteg és balesetveszélyes, és mennyi az invazív, értéktelen fa, pontos választ nem tudott adni. Felidézte, hogy egy idei fakataszter felmérés szerint körülbelül 7000 darab fa van a Városligetben, de hogy ebből mennyi a beteg és mennyi az értéktelen, azt majd a szakemberek mondják meg. Ugyanúgy, mint azt is, hogy ezeket a fákat mikor és milyen ütemben vágják ki, vagy cserélik le.

Arra a kérdésre, hogy az építési területeken levő egészséges fákkal mi lesz, Persányi azt mondta, hogy lehetőség lesz az átültetésükre. A miniszteri biztos elmondta, hogy a jelenlegi tervekben foglaltaknál még több zöldfelületet szeretne: lezáratná a Kós Károly sétányt, ahova legfeljebb gyalogosok és kerékpárosok mehetnének be. Szíve szerint feltöretné a Hősök tere kőburkolatát is, hogy visszaállítsa az 1930-as évek előtti állapotot, amikor virágok, szökőkutak és pálmafák voltak a mostani térkő helyett. De több fát szeretne a környéken a Dózsa György útra, a forgalommentesített Kós Károly sétányra és Állatkerti körútra is.

Persányi közölte azt is, hogy szeptember 21-én lesz a Liget Park Fórum első ülése is, ahová mintegy száz (civil, zöld, szakmai) szervezet képviselőit hívta meg, köztük a Ligetvédőket is. Ezeken a fórumokon ismertetné meg a terveket, hallgatná meg az észrevételeket, és építené be az ésszerű javaslatokat.