Pofonegyszerű a megoldás a halálkereszteződésre

2016.11.23. 06:58

Nagyon egyszerű a megoldás a Flórián téri balesetek elkerülésére, de érthetetlen okból itthon nem alkalmazzák: a zsalu.

– írta olvasónk, Gergely tegnapi videónk nyomán. A videóban azzal foglalkoztunk, hogy a szerkesztőség melletti Flórián téren hetente történik baleset.

Mi okozza a baleseteket a Flórián téri halálkereszteződésben?

A balesetek fő oka, hogy az Árpád hídról a kereszteződésbe érkezők látóterében két lámpasor is van. Aki egy kissé elbambul a piros lámpánál várakozva, csak azt veszi észre, hogy előtte 20 méterrel zöldre vált a lámpa, és automatikusan elindul, annak ellenére, hogy a közvetlen fölötte levő lámpa még pirosat mutat. És kész a karambol.

Ez a forgalmi szituáció nem gyakori, de előfordul máshol is a világban. Mint olvasónk írja, erre találták ki a jelzőlámpa maszkjára szerelt zsalut. Ez meghatározott szögre korlátozza a jelzőlámpa jelzésének észlelését, így arról a helyről, ahonnan egy másik lámpa jelzését kellene nézni, nem látható a jelzőlámpa fénye.

kereszt
Fotó: blecha67 / Photobucket

Azaz a Flórián téri helyzetben a hídról érkezőknek távolabbi lámpát (ami amúgy az eléjük balról bekanyarodók irányítását szolgálja) olyan zsaluval kellene ellátni, ami a fényt a közvetlenül alatta álló kocsira engedi rá, a távolabbi gépkocsik elől eltakarja. Konkrétan így, ahogyan az elöl álló autónál látszik:

Index grafika
Index grafika

Ezen a héten hétfőn és kedden is baleset történt az elátkozott kereszteződésben. Mint arról beszámoltunk, kedd délután Bochkor Gábor felesége, Várkonyi Andrea karambolozott.

A felvetéssel kapcsolatban keressük a jelzőlámpáért felelős Budapest Közutat, ahol korábban lapunknak azt írták, folyamatosan foglalkoznak a problémával.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport