Zöld utat kapott Garancsi 120 méteres felhőkarcolója

2016.12.07. 13:31
Módosította fővárosi közgyűlés a budapesti városrendezési szabályzatot, hogy a Kopaszi-gátnál tervezett óriás-ingatlanfejlesztés a fejlesztő szándékai szerint valósulhasson meg. Cserébe mintegy egymilliárd forintért tervek készülnek a fonódó villamos meghosszabbítására, és kerékpárutakat is építenek a Budafoki útra.

A fővárosi közgyűlés által tárgyalt módosítási javaslat legfőbb eleme egy 120 méteres toronyház elhelyezése, ehhez módosítani kell azt a szabályozást, ami eddig tiltotta ilyen magas épület megépítését erre a területre. A településszerkezeti terv csak Csepel északi részén biztosított ekkora magasságra lehetőséget, a Lágymányosi-öböl melletti területen 65 méter volt a megengedett maximális magasság. Azaz csaknem kétszeresére nő az új szabályozás szerint a magassági határ.

A fejlesztési területen a beépítési sűrűség is változik (a vitában elhangzott, hogy csaknem kétszeresére nő a beépíthetőség is az új szabályzással). A módosítás a Lágymányosi-öböl környezetében elhelyezkedő közpark övezetbe sorolt területet átstrukturálja, új zöldfelületeket jelöl ki. A rendezési szabályzat módosítását kormánypárti többséggel fogadták el.

A rendezési szabályzat módosításáért az ingatlanfejlesztő cég egymilliárd forint értékű közlekedési fejlesztést ígért egy szerződésben. Eszerint elkészítenék a fonódó villamos meghosszabbításának kivitelezési terveit, csomópont, kerékpárút épülne.

Ellenzéki képviselők szerint nem kell elájulni a fejlesztő által vállalt pluszberuházásoktól, mert ezek nagy része a saját telkén lesz megépítve. Egy másik ellenzéki képviselő szerint a felajánlás a 350 milliárdos beruházási volumenhez képest nudli.

A gigaberuházás és a magasház látványterve
A gigaberuházás és a magasház látványterve

A 350 milliárd forintos ingatlanfejlesztés területén 30-40 ezer embernek lehet majd lakása. A hozzászólók szerint ez nagyon sűrű, belvárosias beépítést igényel, aminek nem mérték fel a hatását. (A közgyűlés arról is döntött, hogy nem tart szükségesnek környezeti vizsgálatot a beruházással kapcsolatban.)

Hoffmann Tamás újbudai polgármester elmondása szerint az ingatlanfejlesztés városszerkezeti hatásait végiggondolták.

A vita arról is szólt, hogy a fővárosi városfejlesztési bizottság nemet mondott a magasház tervére, mert egyetértettek az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének (Icomos) és a Budapest Világörökségéért Alapítványnak a véleményével.

Az Icomos a torony áthelyezését javasolta. A Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze szerint a tervezett épület bezavar a világörökségi panorámába, ráadásul a 120 méteres magasságot és a helyszínt sem lehet úgy jóváhagyni, hogy előtte ne egyeztetnének a világörökségi központtal.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerint a módosítások elfogadásának nem látja a jogi akadályát.

A Kopaszi-gáton folyó beruházás hátteréről    itt    írtunk részletesen. Röviden arról van szó, hogy Garancsi István cége 16,5 milliárd forintos eximbankos hitellel megvásárolta a budai Duna-part egyik utolsó jelentős méretű, üres és beépíthető területét egy bajba került portugál befektetőtől. Majd bejelentette, hogy az 56 hektáros területre rengeteg olyan lakást fog felhúzni, amelyekre fel lehet venni az állam által nyújtott 10+10 milliós családi otthonteremtési kedvezményt. Tette mindezt a csok bejelentésével nagyjából egy időben. Más szóval Orbán milliárdos barátja államilag gerjesztett bizniszen gazdagodik tovább.