Megszólalt a Széll Kálmán téri óra gyártója

2017.01.18. 12:10
A cég szerint az órát a BKK baltázta el azzal, hogy nem a fűtött metróépületben helyezték el az óravezérlést. Még azt sem tudták megmondani, ki lesz az üzemeltető.

A napokban több cikk is megjelent a Száll Kálmán téri óra random valóságok idejét mutató működéséről, egy éles szemű bátor srác pedig nagyon frappáns módon korrigálta az óraoszlop elszabadult személyiségét, írja Faceboook-oldalán az óra tervező-gyártó cége, az S39 Hybrid Design Manufacture.

IMG 20170117 075026

A cég a BKK-ra tolja a felelősséget az összevissza járó óra miatt:

„Csapatunk az oszlop teljes elektronikus vezérlését alapos meggondolásból egy beltéri vezérlőszobába tervezte, ami jelenleg két külön épületben a metróépületben (BKV) illetve a kiszolgálóépületben (BKK) találhatóak. Az alapozásban le is lettek fektetve az ehhez szükséges kábelcsövek. Azonban minden igyekezetünk ellenére a BKK az egész beruházási időszak alatt nem tudta tisztázni az óra leendő üzemeltetőjének kilétét (BKK vagy BKV), emiatt nem tudta megjelölni, hogy melyik épületben kaphatna helyet az érzékeny vezérlőegység. Arra kértek minket, hogy amíg az üzemeltető jogi személye nem tisztázódik, a vezérlőt magába az oszlopba helyezzük el ideiglenesen. Az oszlop azonban egy rendkívül hegyes geometriájú test, amiben a LED-kijelzőknek és azok működtetéséhez szükséges betápoknak is alig van hely. A vezérlő már csak cipőkanállal fért be, de mivel a tér átadója halaszthatatlan volt, teljesítettük a BKK kérését, abban a hitben, hogy a korábbi ígéreteknek és megbeszéléseknek megfelelően a vezérlés legkésőbb a próbaüzem után 2016 szeptemberében áthelyezésre kerül az üzemeltető cég felségterületén.”

A cég közölte, hogy a vezérlés ezután is maradt kint. A próbaüzem alatt többször újraprogramozták az órakijelzést, hogy az előzetes tervekhez képest (óra-dátum-hőmérséklet) minden oldalon az időt mutassa. A 6 méter magas állványról történő ki-be rakosgatása ennek az egyedi elektronikai kütyünek semmiképpen nem megfelelő karbantartási forma, és mivel alig fér be az elektronikai egység a jelenlegi helyére, könnyen kábelsérülés vagy más sérülés következik be, ami csak idővel derül ki, amikor már a pára és a fagy megteszi hatását.

A tervezők ennek veszélyére nagyon sokszor felhívták a BKK figyelmét, de nem kaptak választ. Ezért részben még örülnek is a mostani esetnek, mert anélkül valószínűleg minden maradt volna, ahogy van, a projekt ugyanis lezárult, és már sem idő, sem pénz nincs semmire.

Tehetetlenek vagyunk a helyzetben

– írták. Mivel azonban véleményük szerint a BKK projektcsapata nagyon jó arcokból áll, és a jelenleg kialakult helyzet ellenére is szeretnek velük dolgozni, bíznak abban, hogy a vezérlés végre biztonságos helyre kerül.

Keressük az ügyben a BKK-t is.