Szigorítás vár margitszigeti szórakozóhelyekre

margitsziget-2738
2017.01.20. 07:02

A főváros módosítani készül a Margitszigetről szóló rendeletet, a témát ki is tűzték a jövő heti, január 25-i közgyűlés napirendjére. Ez is egy olyan ügy, amelyben a városvezetés - elvben - kíváncsi a budapestiek véleményére is, legalábbis a rendeletmódosítási tervezet felbukkant a budapest.hu-nak azon az aloldalán, ahová a társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumokat fel szokták tölteni. A közzététel időpontja január 11. volt, a vélemények beérkezésére pedig a január 20.-i határidőt tűzték ki. 

Magát a tervezetet, illetve a hozzá tartozó rajzos mellékletet erről az oldalról egy technikai hiba miatt nem lehet megnyitni, de a tartalom a héten elérhető volt egy másik, budapest.hu-s linken.

A tervezet szövegéből kiderül, hogy változásra kell számítsanak a Margitszigetre szórakozni járók, szigorítás készül a vendéglátóhelyek működésében.

 A tervezet szerint a sziget bizonyos részein a létesíthető idényjellegű vendéglátó teraszok területe 500-ról 300 négyzetméterre korlátozódik, és bevezetnek egy olyan rendelkezést is, hogy a Margitsziget egyik övezetében, az úgynevezett városi park területén két kivételtől (a Szabadtéri színpadtól és a Casinótól) eltekintve nem lehetnének zenés, szórakoztató helyek.

"A szigettel szomszédos kerületek lakosságának védelme érdekében a zenés, szórakoztató rendeltetés létesítése a szigeten területileg korlátozásra kerül" - áll az indoklásban.

Szerettük volna tisztázni, hogy melyik margitszigeti szórakozóhelyeket érintheti a szigorítás. A helyzet nem könnyen átlátható. Megkerestük például a Raktár Beach tulajdonosát, aki elmondta, hogy továbbították az ügyvédeiknek a tervezetet, akik jelenleg tanulmányozzák azt.

Kedden elküldtük a kérdéseinket a fővárosi sajtóosztálynak is. Azt kérdeztük, melyik vendéglátóhelyeket érinti a terasz területét korlátozó, illetve melyikeket a másik változás. Arról is kértünk információt, hogy folyik-e, folyt-e egyeztetés a helyek tulajdonosaival, illetve hogy mennyire sok panasz érkezett a szomszédos kerületek lakosságától a szórakozóhelyekre.

A kommunikációs igazgatóságtól csütörtökön azt a választ kaptuk, hogy a rendeletmódosítással a közgyűlés

január 25-i ülésén foglalkozik, ezért kérdéseire a közgyűlés döntését követően tudunk válaszolni.

Ez tehát azután lesz, hogy a főváros meghozza a döntését, és pont öt nappal azután, hogy a társadalmi egyeztetésnek szabott határidő lejár.

A társadalmi egyeztetéssel kapcsolatos problémákról korábban itt írtunk részletesen.