A XII. kerületben lehet a Tolsztoj tér

2017.02.15. 18:06

Lev Tolsztoj orosz író nevét veheti fel a XII. kerületben a Németvölgyi út és a Bürök utca kereszteződésénél újonnan kialakítandó tér, az előterjesztés szerint a kerületi kezdeményezésről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A téren tervezik felállítani Grigorij Potockij moszkvai szobrászművész Lev Tolsztojt ábrázoló mellszobrát, amelyet az alkotó a Jóság Alapítvány közreműködésével ajándékozott a XII. kerületi önkormányzatnak.

Mint írták, a Lev Nyikolajevics Tolsztojnak (1828-1910), a Háború és béke, az Anna Karenina, a Feltámadás és számtalan remekmű, regény, elbeszélés, novella, dráma, mese, elmélkedés, valamint jó néhány tankönyv írójának emléket állító műalkotást és az új teret márciusban avatnák fel.

Szijjártó Péter külügyminiszter még Vlagyimir Putyin orosz elnök február eleji látogatása előtt mondta, hogy a magyar kormány a megbeszéléseken vállalja, hogy Tolsztojról nevez el közterületet Budapesten.

A testület jövő szerdán dönthet arról is, hogy a II. kerületi Pasaréti úti teniszcentrum mellett található névtelen közterületet Körmöczy Zsuzsa lépcsőnek neveznék el minden idők legsikeresebb magyar teniszezőjéről, a II. kerület díszpolgáráról.

Körmöczy Zsuzsa Roland Garros-győztes, világranglista-második, sokszoros magyar bajnok teniszező volt, 1985 és 2004 között a Vasas teniszszakosztályát vezette. A Pasaréti úti teniszcentrum 2010 óta viseli nevét, ott látható a kiváló sportoló portréját ábrázoló domborműves köztéri emlékmű is.

A fővárosi önkormányzat ez évi összevont költségvetéséről is dönthet a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán.

A rendelettervezet az önkormányzat költségvetési bevételét 256 milliárd 290 millió 892 ezer forintban, kiadásait 381 milliárd 457 millió 690 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező 125 milliárd 166 millió 798 ezer forintos hiányt az előző év költségvetési maradványának – 17 milliárd 786 millió 763 ezer forintos – igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 56 milliárd 495 millió 782 ezer forintból, valamint a lekötött bankbetétek megszüntetéséből – 50 milliárd 884 millió 253 ezer forint – finanszíroznák, írja az MTI.