Csatornázási Művek: Özönvíz ellen nincs orvosság

DBZOL20170523031
2017.05.24. 16:04

A kedden lezúdult esőt Budapest több részén nem tudta elnyelni a csapadékvíz-elvezető rendszer, szabályos tavak alakultak az utcákon, tereken több kerületben is.

Miért?

– kérdeztük a csatornahálózatot kezelő fővárosi Csatornázási Műveket.

Ezért:

A budapesti csatornahálózat tervezésekor többségében több éves gyakoriságú záporintenzitást vettek figyelembe, ennél nagyobb mennyiségű és nagyobb intenzitású csapadék esetén a csatorna túlterhelt állapotba kerül, ami elöntéseket okozhat, válaszolták.

A tegnapi özönvíz főként a II., III., XII., XIII. és XIV. kerület mélyebben fekvő részein (pl. aluljárókban vagy vasúti átjárók alatt) okozott nagyobb problémákat.

Az FCSM szerint a hirtelen lezúduló eső extrém mennyiségén kívül még tovább nehezítette a csapadékvíz elvezetését a víznyelő rácsokon fennakadó ágak, gallyak, levelek, melyek a vihar hatására szakadnak le a fákról és a bokrokról. Ezek a hordalékok a gravitációval hamar bekerülnek a víznyelők rácsai közé, ott pedig akadályozzák a csapadékvíz elvezetését. 

Az üzemzavarok elhárítását tovább nehezítette a csúcsforgalom és a rendkívüli időjárás következtében kialakult sok dugó és baleset. Az FCSM munkatársai ilyen alkalmakkor megtöbbszörözött létszámmal dolgoznak. Május 23-án délutántól 16 akciócsoport dolgozott azon, hogy a mélyebben fekvő útszakaszokban összetorlódó csapadékvizet elvezessék és az eldugult víznyelőket felszabadítsák. Jelenleg az eltömődött víznyelők felszabadítását végzi az FCSM, annak érdekében, hogy a következő esőzéskor minél több csapadékvizet tudjanak elvezetni.

De mi van a csodavíznyelővel?

Budapest területén 80 ezer darab felső beömlésű víznyelőrács található. Ezek előnye a nagy vízelvezető képesség, ugyanakkor a lehullott levelek, vagy szemét miatt könnyen eltömődnek. Az FCSM ezért 2007-2008-ban külföldi minták alapján 250 oldalbeömlő nyílást épített ki mélyebben fekvő utakon, útkereszteződésekben. 

Kombinált víznyelés a Lánchíd utcában (Forrás: FCSM Zrt.)
Kombinált víznyelés a Lánchíd utcában (Forrás: FCSM Zrt.)

Az elmúlt években azonban kiderült, hogy bár ezek a víznyelők nem annyira érzékenyek a dugulásra, vízelvezető képességük kisebb az oldalnyílás miatt. Ezért inkább rásegítenek, ha a víznyelőrácsok eldugulnának. Amikor azonban akkora az ár, hogy a csatorna kapacitása sem bírja elvezetni a csapadékvizet, akkor mindegy, milyen felül a beömlőnyílás.

Borítókép: Tűzoltó a csatornanyílást tisztítja meg az esővízzel elöntött Vágány utcai vasúti felüljárónál 2017. május 23-án.  MTI Fotó: Balogh Zoltán