Vigyázzunk a frissen ültetett fákra!

2018.11.15. 15:25

Jellemzően valamiért folyamatosan útban vannak a fák a fővárosban, hol egy mélygarázs, hol valamilyen más építkezés miatt, de elég gyakori látvány az irtás. Ezzel párhuzamosan viszont legalább van egy faültetős projekt is a városban, sok helyen lehet vele találkozni, a frissen ültetett csemeték köré kifeszített szalagon olvasható is: a 2016-ban elindított „Tízezer új fát Budapestre!” program.

Legfrissebb erről szóló közleményből kiderül, újabb 2500 fát ültet el a FŐKERT Nonprofit Zrt. az őszi ültetési időszakban, ami az összes budapesti kerületet érinti, a kiemelt fasorokat, valamint a fővárosi tulajdonú utakat egyaránt, írják.

"Mintegy 140 ostorfával (Celtis australis) bővül a III. kerület Bécsi út faállománya, több mint 100 oszlopos juhar (Acer campestre) a XIII. kerületi Béke útra és mintegy 100 darab magas kőris (Fraxinus excelsior 'Althena') pedig a XVII. kerületi Pesti útra kerül. Számos helyen az üres fahelyek betöltésén túl teljes fasor-rekonstrukcióra is sor kerül, így az Üllői úton 150 új csemetével folytatjuk a leromlott állapotú akácok cseréjét továbbá az óbudai önkormányzattal együttműködve a Czetz János utcába mintegy 120 gömbkoronájú juharfát (Acer platanoides 'Globosum') telepítünk. A belvárosi kerületekbe is szép számmal kerülnek új facsemeték, ide leginkább a városi közeget jól tűrő kőrist, juhart, gingko bilobát valamint platánfát ültet a társaság." - áll a közleményben.

"Kérjük a lakosságot, hogy óvják, védjék a frissen kiültetett fákat! Ne törjék ki a facsemetéket parkoló autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják vagy illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket!"

- teszik hozzá.