Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Demszky ötödször is ringbe száll a főpolgármesterségért

2006.05.03. 10:22
Az őszi önkormányzati választásokon várhatóan ismét Demszky Gábor indulhat főpolgármester-jelöltként. Ezt a szocialisták csak úgy támogatnák, ha valamelyest korlátoznák a városvezető hatalmát. A pénzügyi, fejlesztési kérdésekben Budapesten közösen döntene az MSZP és az SZDSZ.

Demszky Gábor várhatóan ötödször is ringbe száll a főpolgármesteri posztért. Az SZDSZ-ben korábban is az az álláspont volt meghatározó, hogy ha a politikus vállalja a megmérettetést, támogatják.

A Magyar Hírlap értesülése szerint Demszky május második felében jelenti be indulását az öszi önkormányzati választásokon. Az MSZP és az SZDSZ között folyó koalíciós tárgyalásokon a főpolgármesteri poszt nem kerül szóba, Demszky Gábor azonban részt vesz a kormányprogramról szóló egyeztetéseken.

Szocialista aspiránsok

Az MSZP-ből ketten is készek lettek volna vállalni a megmérettetést a városvezetői posztra. A Magyar Hírlap szerint Horváth Csaba, a II. polgármesterének elképzelését a Duna alatti alagútról és a befedett Városligetről a szocialisták is túlzónak tartják. A másik aspiráns Molnár Gyula, Újbuda polgármestere, aki az MSZP budapesti elnöke is egyben. A politikus korábban többször is bírálta Demszkyt, de már februárban bejelentette: nem akar főpolgármester-jelölt lenni.

Molnár Gyula a Magyar Hírlap kérdésére azt mondta: az MSZP nem zárja ki a közös jelöltet és Demszky személye ellen sincs kifogása, ám új típusú koalíciós együttműködésre lesz szükség a Városházán. "Azokat a döntési mechanizmusokat, amelyek eddig kizárólag a főpolgármester kezében voltak, most át kell terelni a koalíció kezébe. A fejlesztésekről, a pénzügyekről és a várospolitikai kérdésekről közös döntések kellenek" – mondta Molnár.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó SZDSZ-es források szerint viszont ősszel Molnár esélyeit nagyban csökkentené egy szabaddemokrata polgármesterjelölt a XI. kerületben. Erre korábban Bőhm András az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője utalt, amikor azt mondta: elképzelhető, hogy önálló polgármesterjelöltet indítanak.

Az SZDSZ Demszky mellett

Ez akár azt is előidézhetné, hogy a Fidesz nyeri meg a választást Újbudán. Molnár Gyula ezzel kapcsolatban annyit mondott: nem a személye a fontos, hanem az, hogy az MSZP és az SZDSZ között a fővárosra és a huszonhárom kerületre érvényes koalíciós megállapodás szülessen.

Demszky várhatóan jó eséllyel indul neki ismét a főpolgármesteri posztnak. Felmérések szerint még akkor is nyerni tudna, ha az SZDSZ és az MSZP közös jelöltet állítana ellene.

Az SZDSZ-ben nincs igazi utódja Demszkynek. Korábban felmerült, hogy Kóka János indulna helyette, ám neki a párton belül nincs megfelelő támogatottsága.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!