Mária
-6 °C
-2 °C

Hatszázmillióért kaphat új díszfényt az Országház

2004.11.05. 09:29
A Szabadság hidat és az Alagút bejáratát még az idén kivilágítják, jövőre pedig a Parlament köré is különleges fényárt vonnak - írja a Népszabadság. Évente százmillió forint a díszfények díja.
A főváros még az idén dönt arról, hogy jövőre hány újabb középület vagy műemlék kaphat díszvilágítást - mondta a Népszabadságnak a főváros közvilágításáért felelős Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. ügyvezetője, Horváth Lajos.

A tervek szerint 2005-ben a Szabadság híd és az Alagút Clark Ádám téri bejáratát világítják meg különleges fényekkel. A Parlament is méltó díszvilágítást kap, igaz, várhatóan csak 2006-ban, de az egész épület köré különleges fényárt vonnak.

Mindez fővárosi beruházás lesz, a terveztetés és a kivitelezés is - hasonlóan a többi esethez - pályáztatással történik. A Szabadság hídi fejlesztés nagyjából háromszázmillió forint lesz, az országházi ennek a dupláját is elérheti.

Budapest díszvilágításának villanyszámlája elenyésző a teljes áramfogyasztáshoz képest. Jelenleg összesen 1060 kilowatt a berendezések teljesítménye, ami körülbelül négyszáz háztartás egyidejű áramfelhasználásával egyenlő. Ez fogyasztásban évi kétmillió kilowattórát jelent, ami után nagyjából százmillió forintos számlát kell állnia Budapestnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.