Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Fizetésemelés a fővárosi közműcégeknél

2005.04.22. 11:34
Öt százalékkal emelkedhet négy nagy fővárosi közműcég igazgatótanács-tagjainak és felügyelőbizottsági tagjainak díjazása. A felügyelőbizottságokban több fővárosi képviselő is ül, a 67 tagú közgyűlésből mintegy negyvenen megtalálhatók valamelyik közműcég felügyelő bizottságában.

A fővárosi önkormányzat résztulajdonában álló közműcégek vezetői testületeiben ülő tagok 5 százalékos tiszteletdíj-emeléséről döntenek jövő héten a városatyák, értesült az InfoRádió. A korábbi szabályozás szerint a cégek igazgatótanácsába csak külső szakértőt delegálhat a főváros, a felügyelő bizottságokban azonban több fővárosi képviselő is ül.

Jelentős fizetések

A legjobban a Fővárosi Gázművek vezetői keresnek. A javaslat szerint a cégnél havi 307 ezer forintot kap az igazgatótanács elnöke, testületének tagjai pedig havi 226 ezer forintot vihetnek haza. A felügyelőbizottság elnökének havi 300 ezer forint, a tagoknak pedig 150 ezer forint díjazás jár.

A Csatornázási Művek vezetésében az igazgatótanács elnöke és a felügyelőbizottság vezetője is 285 ezer forintot kereshet, a két testület tagjai pedig 202 ezer, illetve 151 ezer forintot kaphatnak kézhez. A Fővárosi Vízművek két vezető testületének elnökei fejenként havi 253 ezer forinttal lesznek gazdagabbak, míg a tagok 185 ezer, illetve 136 ezer forinthoz juthatnak havonta.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-nél csak felügyelőbizottság működik, amelynek elnöke havi 170 ezer forint, tagjai pedig 112 ezer forint tiszteletdíjat kaphatnak, ha a javaslatot elfogadják. Ez utóbbi cég vezérigazgatójának bérét havi 900 ezer forintra emelnék, prémiumát pedig az éves alapbér 30 százalékában állapítanák meg. A másik három közműcég vezérigazgatója több mint egymillió forintot keres havonta.

Kétharmaduk fb-tag

A négy fenti közműcég felügyelőbizottságában összesen 14 fővárosi képviselő foglal helyet, mind az öt városházi frakcióból legalább egy. A fővárosi közgyűlés várhatóan egy hónappal később tárgyalja a száz százalékosan a tulajdonába tartozó cégek, például a BKV vagy a Főtáv Rt. vezetőinek fizetését. Az InfoRádió értesülései szerint a 67 tagú közgyűlésből mintegy negyvenen ülnek valamelyik közműcég felügyelőbizottságában, így a városatyák tulajdonképpen saját fizetésükről is szavaznak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!