Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Leállították a balatoni úti felüljáró felújítását

2005.11.22. 11:26
A már 90 százalékban elkészült hídszerkezet nem bírná a forgalmi terhelést, ezért a közlekedési felügyelet leállította a felüljáró felújítását, értesült az InfoRádió. A problémát egy kísérleti szerkezettel oldják meg, de a híd átadása legalább egy hónapot csúszik.

A hatóság számára november elején derült ki, hogy a 7-es út bevezető szakaszán újjáépülő közúti felüljárót a tervezéskor statikailag alulméretezték - tudta meg az InfoRádió. A közlekedés-felügyelet bekérette vasúti sínek fölötti acélhíd korábban jogerősen kiadott építési engedélyét, és megállapította, hogy a részlettervek nem felelnek meg a statikai követelménynek: az acélszerkezet gyenge. Ezért a már 90 százalékban elkészült felüljáró építését leállították.

Az InfoRádió értesülését a főpolgármesteri hivatal út- műtárgy alosztályának vezetője megerősítette. Konyári Zsófia elmondta, hogy a szerkezetet áttervezték, megerősítették, és az új terveket hétfőn engedélyezte újra a hatóság. Hozzátette, hogy egy új, Magyarországon még nem alkalmazott kísérleti megoldással hozzák helyre a hibát: a hidat az acélszerkezet mellett a szerkezetbe épített vasbeton pályalemez is hordozza. Konyári Zsófia kérdésre közölte, hogy nem aggódik az újfajta eljárással kapcsolatban. Hozzáfűzte, hogy a fővárosnak az a fontos, hogy a híd az év végéig elkészüljön, a felelősség vagy a kötbér megállapítása ezután következhet. Mint mondta, a felüljárót várhatóan december közepére adják át.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a felelősség megállapításáról nagy vita várható. A tervező azzal védekezhet, hogy terveit a közlekedési hatóság első alkalommal jóváhagyta, a kivitelező pedig azt mondhatja, hogy a jogerősen elfogadott építési engedély alapján dolgozott. Azt egyenlőre még nem tudni, hogy a felmerülő többletköltségeket ki viseli, de az biztos, hogy az átadás az eredeti határidőhöz képest legalább egy hónapot csúszik.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!