Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Pesti koalíció: Molnár nem ragaszkodik személyekhez

2006.05.22. 17:39
Több elemből álló zárt ajánlatcsomagot terjeszt a fővárosi MSZP napokon belül a szabad demokraták elé az őszi önkormányzati választáson való együttműködésről - nyilatkozta a párt budapesti elnöke hétfőn az MTI-nek.

Molnár Gyula nem kívánt a sajtón keresztül üzenni koalíciós társuknak, ezért csupán a javaslatcsomagjuk irányairól szólt, konkrétumokról nem beszélt. Leszögezte viszont, ha létrejön a megállapodás, akkor Demszky Gábor közös főpolgármester-jelölt lesz, ha nem, önállóan indul az MSZP, amelynek fővárosi listáját ő vezetné.

A párt budapesti elnöke elmondta: az MSZP nem változtatott a választási felkészülés korábban elhatározott menetrendjén. Megjegyezte: politikailag új helyzetet eredményezett az, hogy az SZDSZ kész tények elé állítva a szocialistákat, a múlt héten megnevezte saját főpolgármester-jelöltjét.

Nincs személyi feltétel

Molnár Gyula az elmúlt napokban megjelent sajtóhíreket cáfolva leszögezte: az együttműködésnek nincs semmilyen személyi feltétele. Ennél sokkal, de sokkal többről van szó - tette hozzá. (Korábban egyébként arról volt szó - és ezt Hiller István szocialista pártelnök is megerősítette -, hogy az MSZP csak akkor támogatja Demszky Gábor közös jelölését, ha helyettese Molnár Gyula lesz.)

Molnár Gyula szerint személyi kérdésekkel, a sajtóban megjelent találgatásokkal, az általános helyettessel, annak hatásköreivel összefüggő ügyekkel még nem foglalkoztak. A személyét érintő sajtóhírekre reagálva, miszerint ő töltené be az úgynevezett "szuperhelyettesi posztot", annyit jegyzett meg, hogy sikeres kerületi polgármesteri tapasztalatainak hasznosításával készen áll arra, hogy a következő időszakban fővárosi ügyekkel foglalkozzon.

Molnár vezeti listát

Molnár hozzátette: a kerületi pártszervezetek javaslatai alapján az biztosnak tűnik, hogy a szocialisták főváros listáját ő vezeti. Abban az esetben pedig, "ha önállóan állítanak főpolgármester-jelöltet, ez azt is jelenti, hogy a listavezető a szocialisták főpolgármester-jelöltje".

Az MTI kormánypárti politikusoktól úgy értesült, hogy kedden Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, Demszky Gábor és Molnár Gyula részvételével koalíciós egyeztetés lesz az önkormányzati választásokkal összefüggő kérdésekről.

A tartalmi kérdésekről Molnár elmondta, hogy az MSZP korábbi programjavaslatait akceptálnia kell az SZDSZ-nek "ezáltal nem beszélhetünk kizárólag liberális várospolitikáról". Megjegyezte: az SZDSZ saját városprogramját nem is ismerik, elfogadják viszont a jelenlegi városvezetés közös MSZP-SZDSZ programját, a Podmaniczky-programot.

Ezt kiegészítenék még az MSZP tavaly közzétett Sikeres Budapestért programjával és a miniszterelnök által az országgyűlési választási kampányban ismertetett Új Budapestért program elemeivel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.