Natália
-3 °C
7 °C

Új parkolási rend a fővárosban

2005.07.01. 07:48
Új parkolási rendelet lép életbe péntekről Budapesten; a változtatások nem a bevételnövelést szolgálják, sokkal inkább kényelmesebbé teszik majd a fővárosi parkolást. A belváros védett övezetein kívül tovább lehet majd parkolni, mint eddig, az ellenőröknek pedig türelmi időt kell biztosítaniuk, mielőtt büntetnek.
Az új rendszerben nem változik a parkolási díj, a zónák azonban némileg módosulnak: a Gellért-hegy bizonyos részein ingyenes a várakozás, viszont az angyalföldi fizetőövezet határát egészen a Rákos-patakig tolták – írja a Népszabadság.

A 12 éves parkolási rendelet újraszabályozásával - a kerületek kérésére - néhol bővítik, másutt szűkítik a fizetőövezeteket. Az évekkel ezelőtt megállapított 480 forintos parkolási alapdíj maximuma nem változik, mivel nem a bevételek növelése a cél, hanem a parkolás jobb megszervezése. Az új szabályozás szerint a lakók nemcsak a saját, hanem a lízingelt és a céges autóikhoz is kaphatnak parkolási engedélyt. A belvárosi védett övezeten kívül, az eddigi kétórás várakozási időt három-négy órára, illetve több helyen időtartam nélkülire bővítik. A rendelet megerősíti a karácsony és újév közötti, valamint a szombati ingyenes parkolást. Változás az is, hogy az egy óránál hosszabb parkolás lejártakor 15 perces türelmi időt kell biztosítaniuk a parkolóőröknek a büntetés előtt.

Igazságosabbá válik a kerékbilincselés, amit a jövőben kizárólag csak a balesetveszélyt nem okozó és a forgalmat nem akadályozó esetekben lehet alkalmazni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.