Mária
-7 °C
3 °C

Milliókat juttatott SZDSZ-közeli vállalkozásoknak a főváros

2005.08.22. 20:23
Az útfelújításokkal kapcsolatos PR-munkákat pályáztatás nélkül elnyerő cégek tulajdonosai és a szabad demokraták közötti összefonódásról adott hírt az Info Rádió.

A Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya még a nyár közepén körlevélben értesítette a nagy budapesti útfelújításokat végző vállalkozásokat arról, hogy kizárólag mely PR-cégekkel végeztethetik a lakosság és a sajtó tájékoztatását, adta hírül az Info Rádió.

Konyáry Zsófia vezető főtanácsos a levélben úgy fogalmazott, hogy "a szerződéskötéssel kapcsolatban a PR cégek meg fogják Önöket keresni. A szerződéseket az általunk felhasználható tartalék keret terhére, kizárólag részemről szignáltan, és a PR cég által aláírtan szabad megkötni."

Nagy választási lehetőség

Wintermantel Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője korábban elmondta, hogy az adófizetők pénzének elköltésére kijelölt kommunikációs cégek vezetői jó kapcsolatokat ápolnak a várost vezető szabad demokrata politikusokkal. "A Fővárosi Önkormányzat több százmillió forintos nagyságrendben költ különböző tájékoztatási, kommunikációs, PR-feladatokra." - mondta. "Ez az idén úgy történik, hogy azokat a kivitelező cégeket bízták meg (...), amelyeket a Fővárosi Önkormányzat adott meg számukra."

Az egyik szerződött cég, a Privy Council. A Kft-vel 10 millió forintos szerződést kötött az egyik útfelújító cég. A Cégtár adatai szerint a Privy Council résztulajdonosa Szabados Krisztián, aki 1997 és 1998 között az SZDSZ elnöki kabinetjében dolgozott, 1998-tól 1999-ig pedig az SZDSZ sajtófőnöke volt.

A Kft. tulajdonosa az a Somogyi Zoltán is, aki egyúttal a Political Capital igazgatója, és akinek neve tulajdonosként egy másik főváros által megbízott cégben, az Art Media Kft-ben is felbukkan. "Az összefonódások sora azonban itt nem ér véget", ugyanis a Főpolgármesteri Hivatal javaslatára a Betonút Rt-től és a Swietelsky Kft-től mintegy ötmillió forintos megbízást kapott a One Nation Kft. is, amely cég ugyancsak tulajdonosa az imént említett Privy Council-nak.

Politikához köthető

A Privy Council székhelye Óbudán, a Bokor utcában található, ugyanott, ahol a Klub Rádió szerkesztősége. A Klub Rádiónak pedig többségi tulajdonosa az az Arató András üzletember, aki egyéb érdekeltségei mellett a Dunaholding elnök-vezérigazgatója, a MÁV Rt. igazgatósági tagja, és felügyelő-bizottsági tagja annak a Capital Group Befektetési részvénytársaságnak, amely ugyancsak részese a főváros által kedvezményezett Privy Council Kft-nek.

A PR munkákat elnyert cégek mögött a Dunaholding Rt., illetve a One Nation tanácsadó Kft. áll, amelyek a Capital Group részvénytársaságon keresztül tulajdonosai a Political Capital elemző cégnek és a Privy Council-nak.

Ellenzéki politikusok etikátlannak tartják, hogy az SZDSZ-es vezetésű Fővárosi Önkormányzat olyan PR cégeket kényszerít a fővárosi útfelújításokat végző cégekre, amelyek a politikához köthető személyek tulajdonában vannak. Másrészről kifogásolják, hogy a szerződések megkötésekor a Főváros kikerüli a közbeszerzési pályáztatást.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója a múlt héten még azt mondta az ügyről, hogy "a főváros nem szerződött senkivel, a kontraktusokat az útfelújító cégek és a kommunikációs ügynökségek kötötték. A sajtóiroda szerint ők csak felvették a náluk érdeklődő kommunikációs cégek elérhetőségét, és azokat továbbították az útfelújító cégeknek."

Konyáry Zsófia az Info Rádió szerint viszont azt írja, hogy "általános szabályként kérem alkalmazni, hogy a Kivitelező a PR céggel köteles együttműködni, részére minden tájékoztatást megadni. (…) A Sajtónak adott önálló nyilatkozatokat kérem, szíveskedjenek elkerülni."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.