Vilma
-7 °C
4 °C

Még egy turult akarnak Budára

2005.04.22. 14:11
Négy és fél méter szárnytávolságú turulmadár emlékművet állítanának Budán a II. világháborúban elesett polgári áldozatoknak. A szobrot művész szempontból elismeri a szakmai zsűri, a helyszínt azonban vitatják. A főváros jövő heti ülésén dönt az ügyben.

Emlékművet állítana a XII. kerületi önkormányzat a II. világháborúban elesett kerületi polgárok tiszteletére. Az InfoRádió értesülése szerint a Böszörményi út - Istenhegyi út - Németvölgyi út által határolt közterületre tervezett emlékmű központi eleme egy kőoszlopra helyezett bronz turulmadár, amelynek szárny-fesztávolsága 4 és fél méter. Az emlékhelyről hétfőn tárgyal a fővárosi kabinet, majd csütörtökön dönt a közgyűlés.

A kerületi javaslatot Schiffer János kulturális főpolgármester-helyettes terjeszti elő, aki az InfoRádiónak elmondta, hogy a művészeti alkotást a Budapest Galéria szakmai bizottsága megfelelőnek találta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bizottság a kardot markoló turult, mint polgári áldozatokra emlékeztető szimbólumot, kissé problematikusnak ítélte. A politikus közölte azt is, hogy a szakzsűri a helyszínt nem tartja alkalmasnak, mert a nagy zaj, forgalom miatt nem elég emelkedett a különböző megemlékezések megtartásához, és nem lehet rendesen körüljárni.

Nincs politikai vita

Az emlékmű felállítását támogatja a XII. kerület tervtanácsa és a kerületi önkormányzat is, amely az építési költségeket magára vállalta. A végső döntés azonban a fővárosi közgyűlésé, jogszabály szerint ugyanis ez a testület határoz a közterületen elhelyezendő szobrokról, emlékművekről.

Schiffer János hangsúlyozta, hogy politikai vita nincs a javaslattal kapcsolatba, amelyet két változatban terjeszt a közgyűlés elé, egy támogató és egy elutasító határozatban.

Budapesten nem ez az első ilyen jellegű szobor, a Budai Vár díszkapuját már 1905 óta őrzi egy turulmadár, amelyet Donáth Gyula készített.

Turul

A Nemzetbiztonsági Hivatal turulja

A turulmadár a honfoglaló magyarok totemállata (az Árpád nemzetség állatőse) volt. Az eredetmonda szerint a nemzetség ősanyját, Emesét turul termékenyítette meg, e frigyből született Álmos vezér, aki 850-től uralkodott. A szárnyas lények a világon mindenütt elsősorban az éghez - az isteni szférához - tartoznak, ezért az égi lélek szimbólumai. Így van ez a magyar nép műveltségében is: a kereszténység előtti időkben a táltosok, sámánok lelke is madár képében szállt a túlvilágra megtudni a jövendőt, vagy megküzdeni a rosszindulatú szellemekkel.

A sasra emlékeztető madár sok nép emlékeiben fellelhető. A magyarság számára a turul azonban nemcsak népmeséinkben, népművészetünkben, régészeti leleteinken előforduló motívum, hanem eredetmondánk legfőbb alakja, amely a totemhit világába vezet. Ez az ősapa motívum a nemzet létét jelképezi. A turulmadaras leletekből - az úgynevezett sólyomfogak megléte alapján - egyértelműen megállapítható, hogy nem sasról, hanem sólyomról (egyes vélekedések szerint kerecsensólyomról) van szó, ami elsősorban vadász és csak másodsorban ragadozó. A kardot csőrében, vagy karmai közt tartó turul Szent István hagyományainak őrzőjeként az ország védelmére való készséget fejezi ki, a fegyver ugyanis több forrás szerint Szent István kardja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.