Mária
-6 °C
-2 °C

Érvénytelen a dabasi választás

2001.03.26. 07:54
Érvénytelen lett a dabasi időközi országgyűlési képviselő-választás, ugyanis a szavazásra jogosultak csupán 28 százaléka vett részt a voksoláson, ezért második fordulót írnak ki. A Pest megyei 14. számú választókörzetben összesen 14476-an adták le voksukat. A legtöbb szavazatot Szűcs Lajos, a Fidesz-MDF-FKGP jelöltje nyerte el, a második a szocialista jelölt Kovács István lett, harmadik helyen pedig Franka Tibor, a MIÉP támogatottja végzett. Jelentősen leszerepelt Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke, aki mindössze 845 szavazatot szerzett. Ócsa polgármestere az elhunyt Buza Attila özvegye lett.
A Fidesz-MDF-FKGP jelöltje nyerte a dabasi időközi választást, amely érvénytelen lett. A Pest megyei 14. számú választókörzetben ugyanis a szavazásra jogosultak csupán 28 százaléka vett részt a voksoláson.

Előretört a MIÉP

Az első helyezett jelöltre 5563-an voksoltak, a második helyen végzett Kovács István, az MSZP jelöltje 4857 szavazatot kapott, a harmadik helyen Franka Tibor, a MIÉP támogatottja végzett 1878 szavazattal. Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke 845 vokssal negyedik lett.

Az ötödik helyen az SZDSZ támogatásával Nagy Ferenc végzett 665 szavazattal. Hatodikként Palotai Sándorné Bodó Ágnes, a HOME-jelöltje 255 szavazatot kapott, amíg Komjáti Jakab, a KDNP támogatásával 216 szavazatot gyűjtött. Nyolcadikként Juhász Károly, a Zöld Demokraták képviseletében 197 szavazatot mondhat magáénak.

Az első értékelések

Szita Károly, a Fidesz országos választmányának alelnöke elmondta: a dabasi időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulójának eredménye visszaigazolta az országos közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek szerint erősödik a Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatottsága. Szűcs Lajos az alacsony részvételi arányt nem a polgárok apátiájának tulajdonítja, hanem annak, hogy - mint fogalmazott - az emberek nem akarnak változtatni, elfogadják a kormánypártok munkáját.

Kovács László szocialista pártelnök az eredményekre reagálva elmondta: a második fordulóban jelöltjük megszerezheti a többséget. Az MSZP első embere leszögezte: riasztónak tartja a MIÉP harmadik helyét.

A Magyar Igazság és Élet Pártja számára a legfontosabb az, hogy a dabasi időközi országgyűlési képviselő-választás eredménye erősen rácáfolt a közvélemény-kutatások adataira, amelyek leértékelték a pártot. A párt elnöke szerint a MIÉP vitathatatlanul az ország harmadik pártja és a mérleg nyelvének szerepét is eljátszhatja. Csurka István pártelnök kérdésre válaszolva elmondta: a MIÉP vezető testületei a közeli napokban több szempontot mérlegelve döntenek a választás második fordulója kapcsán arról, hogy visszaléptetik-e jelöltjüket.

Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke nagyon jó eredménynek nevezte, hogy a választáson résztvevők csaknem 6 százaléka rá szavazott. Az SZDSZ szereplését Böhm András, a párt ügyvivője súlyos vereségnek tartja.

Buza özvegye lesz Ócsa polgármestere

A Buza Attila halálával megüresedett ócsai polgármesteri székért is folyt a küzdelem vasárnap. A községben a szavazatra jogosult polgárok 45 százaléka járult az urnák elé. Ócsa polgármestere a Fidesz színeiben induló Buzáné Icsó Zsuzsanna, az elhunyt Buza Attila özvegye lesz. A 32 éves pedagógus 1901 szavazatot kapott, amíg Dönti Károly független jelölt 1198 szavazatot gyűjtött össze.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.