Auguszta
4 °C
22 °C

Továbbra is a kannabisz a legnépszerűbb drog hazánkban

2005.12.27. 13:39
A legfrissebb kormányjelentés szerint a fiatalok egyre korábban próbálják ki a különböző szereket, de ezen kívül nem történt számottevő változás a magyarországi kábítószerhelyzetben.

Elkészült a 2004. évi droghelyzetről szóló jelentés, amit az unió kábítószer- és kábítószer-függőség európai központjának küld. Ilyen jellegű jelentést most a hetedik alkalommal készít a kormány. Mindent összevetve, nem történt számottevő változás a magyarországi kábítószerhelyzetben, az adatok alapján úgy tűnik: az intézményrendszer képes kezelni a gondokat, mondta egy keddi sajtótájékoztatón Batiz András, kormányszóvivő.

Drogplafon

A budapesti fiatalok körében folytatott vizsgálat alapján megállapítható, hogy jóllehet az egyszeri kipróbálók száma minimálisan emelkedett, a gyakori használóké érdemben nem változott. Batiz András kiemelte: ezúttal is igaz volt az a megállapítás, amit az előző jelentés is tartalmazott, hogy a fiatalok egyre korábban próbálják ki a különböző szereket, többségében a könnyű drogokat, bár a növekedés üteme lassult.

A kormány szerint az elterelésben részt vevők száma folyamatosan nő, miközben a kábítószer-túladagolás miatt bekövetkező halálesetek száma gyakorlatilag alig változik. Kiemelte, hogy 2000-ben 38-an, 2001-ben 40-en, 2003-ban 32-en, 2004-ben pedig 34-en haltak meg kábítószer-túladagolásban. A jelentés szerint opiát vagy opiát alapú szerek miatt kezeltek száma több mint 20 százalékkal csökkent 2004-ben, ami azt mutatja, hogy ez a drog kevésbé népszerű már.

Az illegális szerek (így a cannabis, a heroin, a kokain, az amfetamin-származékok, az extasy vagy az LSD) aránya valamelyest csökkent, 2004-ben ez a hányad 43,3 százalék volt. A felhasználók többsége olyan szereket használ, amelyek legálisan is beszerezhetők (gyógyszerek, altatók, nyugtatók, csillapítók, illetve ezek alkohollal párosítva). A fogyasztók körében a legnépszerűbb kábítószer továbbra is a marihuána, ezt az amfetamin-származékok követik, így az extasy, majd a heroin. Kokaint továbbra is csak szűk körben használnak, nyilván azért, mert nagyon drága, jegyezte meg a kormányszóvivő.

Civil akciók a tarthatatlan kábítószerhelyzet miatt

Az idén a kedvezőtlen magyarországi kábítószerhelyzetre számos droghasználó és segélyszervezet is akciókkal hívta fel a figyelmet. Tavasszal több tucat fűfogyasztó jelentette fel magát a rendőrségen, vállalva akár a börtönbüntetést is. Szerintük ugyanis a könnyű drogoknak nincs társadalmilag káros hatása.

Ősszel a világon egyedülálló módon olyan flash mobot tartottak Budapesten az Olimpia Parkban, a parlament és a képviselői irodaház között, amelyben több tucat fiatal nyilvánosan kendert fogyasztott. December elsején egy pszichológus jelentette fel magát a rendőrségen, mert az ügyészség rendőrségi vizsgálatot követel minden esetben, amikor valakinél tűt találnak, ami viszont hátráltatja a Hepatitis és AIDS terjedésének megelőzésében szerepet játszó tűcsereprogramot. Erről bővebben.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.