Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Százmilliárdért kiszállna az AKA Rt. az M5-ösből

2003.08.06. 07:42
Jövő év elején egy hónapos elővásárlási lehetőséget biztosítana a kormánynak az AKA Rt., üzlet híján a piacon értékesítenék a céget. A Magyar Nemzet szerint a társaság rájött arra, hogy ilyen díjak mellett lehetetlen nyereségesen üzemeltetni az autópályát.
Értékesíteni kívánják a tulajdonosok az M5-ös autópályát üzemeltető AKA Rt-t - értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy 2004 elején egy hónapos elővásárlási lehetőséget biztosítanak a francia, német és osztrák tulajdonosok a kormánynak. Ha ezt a lehetőséget a Medgyessy-kabinet elszalasztja, akkor a piacon értékesíthetik az AKA-t, így vélhetően nem sikerülne az M5-öst a matricarendszerbe kapcsolni, és továbbra is Európa legdrágább autópályája lenne.

A Magyar Nemzet szerint az AKA Rt. tulajdonosai rájöttek: hosszú távon ilyen díjak mellett nem lehet nyereségesen üzemeltetni az autópályát. A koncessziós jog megszerzése az államnak negyven-ötvenmilliárd forintba kerülne, továbbá átvállalná az AKA Rt. 190 millió eurós adósságát is.

Kovács Ferenc, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára az Indexnek július közepén úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy 2006-ra elérje a sztráda Szegedet, jövő tavasszal el kell kezdeni az építést. Az állam és az AKA közötti tárgyalások elsősorban annak előkészítésére irányulnak, hogy az AKA építheti meg az 50-70 milliárd forintba kerülő új szakaszt is, de alacsonyabb útdíjakat állapít meg, és az M5-öst is engedi bekapcsolni a sztrádamatrica-hálózatba. Amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni ennek feltételeiben, úgy előtérbe kerülhet az a változat, hogy az állam kivásárolja a francia-osztrák többségi tulajdonos részét és átvállalja hiteleit is. Ez legalább százmilliárd forintba kerülne, és akkor még egy kilométer új autópálya sem épült.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.