Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Támogatja a hazai többség az uniós csatlakozást

2000.11.07. 14:36
Ha ma tartanának népszavazást Magyarországon, akkor a lakosság 53,5 százaléka támogatná a csatlakozást az Európai Unióhoz - derül ki a TN Sofres Modus független piackutató intézet kedden ismertetett kutatásából. Magyarország lakosait érdekli a téma, szerintük a csatlakozással minden területen nyernénk. Legtöbben a csatlakozás időpontját 2004 vagy 2005-re teszik.

A kedden nemzetközi sajtótájékoztatón ismertetett kutatás eredményei szerint a megkérdezettek közel háromnegyede érdeklődik az EU csatlakozás folyamata iránt, de inkább az alkalmi, mint az állandó érdeklődés dominál. Magyarország esetében a megkérdezettek 37,3 százalékát nagyon, 41,1 százalékát nem nagyon, 21,6 százalékát pedig egyáltalán nem érdekli a folyamat. Hazánkat a listán csak Románia előzi meg, ahol a lakosság 42,4 százalékát érdekli nagyon a csatlakozási folyamat. A legkisebb érdeklődés Litvániában mérhető.

A lakosság fele támogatja a csatlakozást

Egy esetleges EU csatlakozásról szóló népszavazás esetében Magyarországon a lakosság 53,3 százaléka támogatná azt, 14,4 százaléka ellene van, 32,3 százalék pedig nem tudja hogyan szavazna. Ezek az értékek alacsonyabbak, mint a pályázók átlaga: 62,9 százalék támogatná, míg 13,9 ellenezné. Jóval az átlag felett van Románia és Törökország ott tíz lakosból hét biztosan a csatlakozásra szavazna. Hazánk után a balti államok következnek, ahol a támogatottság nem éri el az 50 százalékot, a csatlakozást ellenzők százaléka azonban lényegesen kisebb.

Az EU csatlakozás időpontját a legtöbb magyar (33,4 százalék) 2004 vagy 2005-re teszi, 20,4 százalékuk nem tudja megjósolni, 12,9 százalékuk azt véli, hogy 2006 és 2010 között csatlakozik hazánk. Nemzetközi összehasonlításban a várakozások lényegesen különböznek. A felnőtt lakosság 13,4 százaléka teszi országának EU tagságát 2003-ra vagy ennél korábbra, egynegyede (24,4 százalék) véli úgy, hogy 2004 vagy 2005, illetőleg minden harmadik lakos (30,5 százalék) úgy, hogy 2006 vagy ennél később lesz ez a dátum. 7,8 százalékuk szerint országuk soha nem lesz az EU tagja, 23,9 százalék nem tudott állást foglalni ebben a kérdésben. A vélemények Magyarországon, Szlovéniában, Csehországban és Lengyelországban optimistábbak. Törökországban a vélemények pesszimistábbak, hiszen itt a legmagasabb a ,,soha" válaszok aránya (15,8 százalék).

A mezőgazdaság áll a legrosszabbul

A 11 tagország lakosságának véleménye szerint országaik legjobban a ,,nemzeti kisebbségi jogok tiszteletben tartása" terén vannak felkészülve, mivel tíz válaszadóból csak négy érzi úgy, hogy még nem elég jók (41,9 százalék) ezen a területen. A legrosszabban helyezett terület a mezőgazdaság: 15,8 százalék szerint a felkészülés megtörtént, míg 67,1 százalék úgy véli van mit tenni még ezen a területen. Magyarország készenléti indexével 0,44, a második helyet foglalja el a felmérésben.

Az EU csatlakozástól a többség előnyöket vár. A leginkább az utazási lehetőségek (majdnem háromnegyedük - 73,9 százalék) és a tanulási lehetőségek (kétharmaduk - 66,1 százalék) területén remélnek előrelépést. A legkevesebben a fogyasztási javak árszintjében várnak előnyöket, de itt is a pozitív vélemények vannak többségben. Magyarország egyéni lehetőségek indexe 0,57.

A kutatás módszerei

A TN Sorfes Modus Európai Unióval kapcsolatos közvélemény kutatása a tagjelölt tizenegy országban (Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország) 1000 fős mintán készült (kivételt jelent Törökország, ahol a minta 2000 fős volt), a felmérés a 18 éves és idősebb népességet reprezentáló mintán azonos kérdéseket tartalmazó kérdőív segítségével történt. Az adatok összesen 11 ezer 883 ember véleményét tükrözik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!