Piroska
-10 °C
1 °C

Nyári felvételi hétszáz szakra

2003.07.29. 10:17
Hétszáz szak négy-ötezer helyére hirdettek meg az egyetemek, főiskolák pótfelvételit A jelentkezés augusztus 8-án zárul le. Idén először államilag finanszírozott helyre is várják a jelentkezőket. A költségtérítéses képzés keretében a leendő repülőmérnököknek kell a legtöbbet fizetniük, legkevesebbért a jövő óvópedagógusai szerezhetnek diplomát.
A felsőoktatási intézmények harmincötezer pótfelvételi lapot igényeltek. A felvételin elbukó ötvenötezer jelentkezőnek várhatóan a húsz százaléka próbál bekerülni augusztusban a négy-ötezer hely valamelyikére.

A hétszáz szakra meghirdetett felvételi eljárás könnyebbnek ígérkezik a koranyári felvételinél. Az egyetemekre van bízva, hogy a jelöltnek levélben felajánlanak egy költségtérítéses helyet. Figyelembe vehetik a 2003-as felvételin elért eredményeket, beszámíthatják a diploma minősítését, és szóbeli elbeszélgetést is tarthatnak. Ekkor már csak egy intézmény egy szakára lehet jelentkezni, ezek hétszázas listája letölthető az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapjáról. A jelentkezési határidő augusztus 8-a. Az egyetemek és főiskolák csak azoknak a jelentkezését fogadják el, akik idén nem jelentkeztek sehová, vagy nem nyertek felvételt egyetlen intézménybe sem.

A költségtérítéses szakok mellett, idén először, kétezer államilag finanszírozott helyre is várják a jelentkezőket. Ezekre a helyekre a már pedagógus oklevéllel rendelkezők nyújthatják be felvételi kérelmüket - adja hírül az MTI.

A nyári felvételikre külön A típusú, nyári felvételi címet viselő jelentkezési lap készült. A felvételt ennek, valamint egy B jelű jelentkezési lapnak a kitöltésével és beadásával kell kérni. A jelentkezési lapokat térítésmentesen szerezhetik be az érintettek a felvételt hirdető felsőoktatási intézményeknél. Az A és B típusú jelentkezési lapokat közvetlenül a felsőoktatási intézményekhez kell küldeni. A felvételi ára jelentkezésenként 3000 forint.

A költségtérítéses képzés keretében azoknak kell a legtöbbet fizetniük, akik repülőmérnökök szeretnének lenni. Nekik félévente egymillió hatszázötvenezerért kell utalniuk a Nyíregyházi Főiskola számlaszámára. A Semmelweis Egyetem egymillió százharmincezerért képzi az informatikus egészségügyi menedzsereket, a Debreceni Egyetem pedig nyolcszázötvenezerért az általános orvosokat és a fogorvosokat.

Legkevesebbet a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán kell fizetni az óvópedagógusi végzettségért - félévente negyvenkétezerötszáz forintot. Nem vészes a Miskolci Egyetem anyagmérnöki és kohómérnöki diplomájának ára sem, amely a tanulásra szánt idő mellett hat havonta ötvenezerbe kerül. Az más kérdés, hogy az oklevél megvédése után, annak értéktelensége miatt, a frissdiplomás azonnal más képzés után nézhet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!