Zalán
9 °C
19 °C

Meggyanúsítják Zuschlagot és az MSZP vasi elnökét

2005.01.03. 13:09
Az Index információi szerint kedden bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségének megalapozott gyanújával kilhallgatja a rendőrség Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselőt és a Tóth Csabát, az MSZP Vas megyei elnökét. Mindkettejüket a Vas megyében alapított fantom Fibisz-szervezetek ügyében kérdezi majd a rendőrség.

A Zala megyei rendőrség nem cáfolta, de megerősíteni sem volt hajlandó az Indexnek azt az információját, hogy keddre gyanúsítottként idéztek be két szocialista politikust a nyáron kezdődött Fibisz-szervezet alapítási ügyben.

Egy kaptafára

Zuschlag majdnem ügyvivő lett
A Fiatal Baloldal újonnan megválasztott elnöksége múlt heti ülésén kiosztotta az operatív feladatokat, erősítette meg az Index információit Szitka Péter. A FIB elnöke megerősítette azt is, hogy az ülésen felmerült: gazdasági ügyekért felelős ügyvivőnek válasszák meg Zuschlag Jánost, a holokauszt áldozataira vonatkozó élcelődése miatt parlamenti mandátumáról lemondott fiatal politikust, de az elnökség végül leszavazta a javaslatot. Szitka szerint Zuschlag János szervezési képességei vitathatatlanok, ám úgy gondolja, Zuschlag pozícióba emelése a kínos közjáték után újabb politikai vitákat eredményezhetett volna. Szitka Péter úgy gondolja, hogy Zuschlag pozíció nélkül is segítheti a szervezet munkáját és kamatoztathatja 8-10 éves, az ifjúsági életben szerzett gyakorlatát.

Úgy tudjuk, hogy a rendőrség magánokirat-hamisítás vétségében való bűnsegédlet megalapozott gyanújával hallgatja majd ki Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselőt és Tóth Csabát, az MSZP Vas megyei elnökét. A Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (a szervezet neve időközben Fiatal Baloldalra rövidült) Vas megyei szervezetében 2003 május 17-én és június 5-én a megye kistelepülésein összesen tíz új alapszervezetet hoztak létre, amelyekről kiderült, hogy egyetlen jegyzőkönyvminta felhasználásával, gyakran hibás címen, mindenütt 11 fővel jöttek létre. A fiktív szervezetalapítás gyanújával megindult eljárás során már tavaly augusztusban gyanúsítottként hallgatták ki Szabó Bálintot, az ifjúsági szervezet vasi vezetőjét. A Vas megyei főügyészség akkor azt közölte: "hamarosan döntés születik arról, hogy lesznek-e újabb gyanúsítások". A volt képviselő és a megyei elnök már több idézést is kapott, ám eddig nem jelentek meg a zalaegerszegi kapitányságon.

Eltűntek az eredeti papirok

A jegyzőkönyv-másolatok tanúsága szerint a szervezetek alapításánál bábáskodott Zuschlag János országgyűlési képviselő, Fibisz-elnökhelyettes, valamint Tóth Csaba, az MSZP megyei elnöke is. A két politkus hitelesítői aláírással látta el valamennyi jegyzőkönyvet. Az eredeti példányok viszont eltüntek, miután az MSZP fővárosi központjából több kézen keresztül éppen a megvádolt Szabó Bálinthoz kerültek. Szabó rendőrségi vallomása szerint a dokumentumokat valószínűleg Székesfehérváron vették ki ismeretlenek a gépkocsijából.

Az üggyel kapcsolatban Szabó Bálint ügyvédje, Bárándy György az Indexnek azt mondta, hogy védencét a "bizonyítási terhek megfordításával kívánja tisztázni", ezért két személyiség jogi pert kezdeményezett. Zuschlag Jánost és Tóth Csabát nem sikerült elérnünk.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.