Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Önálló kormányzásra készül a Fidesz

2005.06.23. 07:09
A Fidesz 2006-ban csúcsminisztériumokat alakítana ki és "kisminiszteri" szinten szakértői, "nemzeti" kormányt hozna létre – állítja a Népszabadság.

Választási győzelme esetén megváltoztatná a kormányzati-minisztériumi struktúrát a Fidesz –, legalábbis ilyen javaslatokon dolgozik a Navracsics Tibor vezette "Polgári Kormányzás 2006" munkacsoport - írja a Népszabadság.

A párt úgy készül, hogy egyedül szerezhesse meg tavasszal a parlamenti többséget – a lap szerint erre utalnak Orbán Viktor nyilatkozatai. Ha ez sikerül, akkor a párt mindenképpen radikálisan átalakítja a kormányzati struktúrát. A Navracsics-féle munkacsoport tanulmányozta a brit és a francia modelleket, és valószínűleg arra tesz majd javaslatot, hogy „bizonyos európai trendnek megfelelően” hat csúcsminisztériumot hozzanak létre.

Hasonló rendszerrel már 2000-ben is megpróbálkozott volna az Orbán-kabinet, de akkor a koalíciós partnerek ellenállásán megbukott a terv.

A Népszabadság szerint a Fidesz, illetve Orbán Viktor eddig nem készített kormánylistát, de aki a pártelnök közvetlen környezetéből igényt tart a hat csúcsminiszteri poszt valamelyikére, bizonyára meg is kapja.

A kancelláriaminiszter Navracsics Tibor lehet, de Rogán Antal neve is felmerült erre a tisztségre. Stumpf István az uniós fejlesztési, Schmitt Pál a környezetvédelmi, Pokorni Zoltán pedig az oktatási tárca lehetséges várományosa.

A lap szerint az is elképzelhető, hogy a nemzeti konzultációs retorikának illetve a "nemzeti egységkormány" igéretének megfelelően „kisminiszteri szinten, szakértői "civil" kormány” alakul.

Az ilyen radikális reformokhoz kétharmados törvényeket is módosítani kellene.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.