Gerzson
-3 °C
3 °C

Varga és Pelcz a Fidesz két új alelnöke

2005.06.11. 15:13
A Fidesz tisztújító országos kongresszusán újra pártelnökké választották Orbán Viktort, a négy alelnöki posztra Pokorni Zoltánt, Schmitt Pált, Varga Mihályt és Pelczné Gáll Ildikót választották meg a küldöttek.

Schmitt Pál alelnök megnyitójával szombaton elkezdődött a Fidesz eddigi legnagyobb szabású rendezvénye a BNV Vásárváros több pavilonjában. Helyszíni tudósítónk szerint több mint tízezren vesznek részt a kongresszus különböző eseményein. Schmitt megnyitó beszédében a párt elmúlt években és idén elért sikereit méltatta.

"Az embereknek már nagyon elegük van"


Tekintse meg képeinket!
Az alelnök vastapsot kapott, amikor a szimpátiaszavazást és a köztársasági elnök megválasztását említette meg. Szerinte az elmúlt időszakban "minden kaput sikerült kinyitni, egyet kivéve: a december 5-ei népszavazáson az anyaország nem viselkedett édesanyához méltóan", idézte egy határon túli magyar véleményét. Schmitt szerint az akkori félsiker ellenére a polgári oldal soha nem látott módon megerősödött.

Áder: "Tol-vaj-ban-da!"
Kuncze Gábor szellemét idézve hosszan, tagoltan "tolvajbandázta" le a kormányt Áder János a Fidesz tisztújító kongresszusán.
"Kiemelt bérmelést kaptak-e, és bérezést kapnak-e arendőrök? Megépült-e évente nyolcszázezer új bérlakás? Megépül-e nyolcszáz kilométer új autópálya? Röviden is összefoglalhatjuk, ismét Kuncze Gábor szellemét idézve, jellemzésünket és értékelésünket erről a teljesítményről: tol-vaj-ban-da".
A kifejezést az SZDSZ elnöke használta 2002 novemberében, amikor a parlamentben az ellenzékhez a "mi van, tolvajbanda, nem tetszik a válasz?" kérdést intézte. A Fidesz perre ment, de a bíróság tavaly márciusban kimondta, a kifejezés pejoratív ugyan, de nincs konkrét címzettje.
Tolvajbanda - foglalta össze jellemzését a Medgyessy-Gyurcsány kormány eddigi teljesítményéről Áder János. Áder jelezte, hogy ezzel az SZDSZ elnökét, Kuncze Gábort idézte, aki az Országgyűlésben használta rájuk a kifejezést. A kongresszuson másodikként felszólaló frakcióvezető hosszasan értékelte az MSZP-SZDSZ koalíció ténykedését és a közönség bevonásával sorolta a be nem váltott választási ígéreteket. Áder szerint Gyurcsány eltalálta a százas számot, de nem Száz lépéses programról, hanem száz beváltatlan ígéretről kéne beszélnie. Áder szerint az embereknek már nagyon elegük van a hazudozásból, a látványkormányzásból, a korrupcióból és az állami vagyon elherdálásából. "Nem száz kis lépésre van szüksége az országnak, hanem egy nagyra, Gyurcsány Ferenc lelépésére" - fejezte be beszédét a frakcióvezető.

"Polgári kormányzás 2006"

Miközben zajlottak a beszédek, a szabadtéri színpadon Balázs Fecó koncertezett, a fórumoknak fenntartott pavilonban pedig a Fidesz gyakorlatilag összes szatelitszervezete felállította standját. A "Polgári kormányzás 2006" előkészítő csoport asztalánál Deutsch Tamással beszélgettek a megjelentek. Jelen volt Kudlik Júlia, a nemzeti konzultáció szóvivője is.

Külön kiállítóhelyet kapott és Lezsák Sándor vezetésével szinte teljes létszámban megjelent a Nemzeti Fórum képviselőcsoportja is. Mint ismert, a köztársaságelnök-választás alkalmával nagy szerep jutott az MDF-ből kivált függetleneknek, akikkel Orbán Viktor csütörtökön kötött választási megállapodást 2006-ra.

"Dübörgő bölénycsorda"

Pokorni Zoltán alelnök a gőggel, a Hübrisszel példálózott a szavazat számlálásra időzített beszédében. Pokorni szerint a jelenlegi kormányzati emberek gőgje okozta többek között Szili Katalin bukását is, amikor "a szocialisták mintegy dübörgő bölénycsorda rohantak a szakadékba". "Tanultunk-e belőle, tanult-e a Fidesz mások és saját hibájából?" - tette fel a kérdést az alelnök, aki szerint nemcsak a jelenlegi, de az előző kormányzatokat is utolérte a hübrisz bűne.

Pokorni szerint ugyan az akkori gőgöt többek között a javuló makrogazdasági mutatók, a csökkenő államadósság, a Széchenyi-terv és a diákhitelre való büszkeség okozta, de biztos, hogy voltak 2002 előtt is olyan hibák, mint például az országimázs, ami sokakat joggal irritált. Pokorni arra a maga által feltett kérdésre, hogy bölcsebb, belátóbb lett-e a Fidesz, van-e öniróniája, hallgat-e másokra, azt válaszolta, hogy a kongresszuson megjelentek számára a válasz egyértelmű. Az alelnök szerint a múlttal szembe kell nézni, mert a pártnak szüksége van a választók bizalmára, és a bizalomra a kormányzati pozícióban a választások után.

A polgári körök a kongresszus mellett párhuzamosan tartják tanácskozásukat, a tanácskozáson felszólalt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. "Sohasem lehetett volna a nemzet egyesítésére alkalmas, polgári értékrendet valló köztársasági elnöke Magyarországnak, ha a polgári körök a szimpátiaszavazáshoz szükséges munkát nem végzik el, és Sólyom Lászlót nem emelik fel az emberek jelöltjévé" - jelentette ki a Fidesz elnöke szombaton Budapesten, a polgári körök országos munkaértekezletén. "Csak az emberek jelöltje győzhette le a többségben lévő párt jelöltjét a magyar parlamentben" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Tisztújításra készültek


Klikk a kérpre!
A kongresszus küldötteinek többségi jelölése alapján egyedüli elnökjelöltté vált Orbán Viktor, akit 1318 igen, 4 érvénytelen szavazattal választották meg. A négy alelnöki posztra Pokorni Zoltánt (1210 szavazattal), Schmitt Pált (1171), Varga Mihályt (1135) és Pelczné Gáll Ildikót (1030) választották meg a küldöttek. Az önjelölt Pálinkás József 575 szavazatot kapott, így ő nem jutott poszthoz. A helyszínen szintén alelnöki jelölést kapott Kövér László, Mátrai Márta és Tirts Tamás, ők azonban jelezték, hogy nem fogadják el a felkérést. A Fidesz várhatóan bővíti a pártot körülvevő szervezeti kört, és új tanácsok létrehozásával átszervezi irányításukat is.

Nyolcszáz fő kellett ahhoz, hogy a kongresszus határozatképes legyen, de már a megnyitó idején ezer felett volt a regisztrált küldöttek létszáma. A 18. szövetségi kongresszusra 16 ezer meghívót küldött szét a párt.

A Fidesz rendezvényével egyidőben kongresszust tartott az MSZP is. A zárt ajtók mögötti tanácskozásról kiszivárgó hírek szerint Gyurcsány önkritikát gyakorolva elismerte saját felelősségét az államfőválasztás kudarcáért, mivel nem mondta ki nyíltan, hogy Szili Katalinnal nem lehet nyerni. A szocialisták kongresszusáról bővebben >>