Vilma
-7 °C
4 °C

Orbán frakcióelnök, Semjén társelnök

2006.05.04. 16:35
Frakcióvezetőt nem választott a Fidesz-frakció csütörtöki alakuló ülésén, viszont arról döntöttek: Magyar Szolidaritás Frakciószövetséget alkotnak az önálló parlamenti megjelenésre készülő kereszténydemokratákkal. A frakciószövetséget Orbán elnökli, Semjén pedig társelnök, az elnöki teendők közé tartozik minden személyzeti ügy. Frakcióvezető Navracsics Tibor lehet.
Nem létező funkció
A frakciószövetség elnöki posztja lényegtelen és értelmezhetetlen funkció az Országgyűlésben, mondta Török Gábor politológus az Inforádiónak. A frakciószövetség szerinte egy szimbolikus dolog, a parlamentben igazából az számít, ki a frakció vezetője. A párt létrehozhat ugyan olyan funkciót, amelyet a saját belső hierarchiájában a frakcióvezető fölé helyez, a parlamenti életben azonban valódi döntési kompetenciája a frakcióvezetőnek van.

A Fidesz a kereszténydemokratákkal a német CDU-CSU mintájára létrehozta a Magyar Szolidaritás Frakciószövetséget, közölte Orbán Viktor Fidesz-elnök a párt csütörtöki frakcióülés utáni sajtótájékoztatón.

Politikai innováció

A pártelnök politikai innovációnak nevezte, hogy az önálló frakciót létrehozó kereszténydemokraták és a Fidesz egy új parlamenti együttműködési formát teremt. A frakciószövetséget Orbán Viktor elnökli, Semjén Zsolt pedig a társelnöke. Hétfőn hivatalosan is megalakul a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja, amelyek akkor választják meg frakcióvezetőjüket is. E hétfői tanácskozáson elfogad majd a Fidesz egy politikai helyzetértékelést, és jóváhagyja a párt politikai stratégáját. A Fidesz alkotó ellenzék akar lenni, mondta Orbán. A megválasztandó frakcióvezetők személyére Orbán és Semjén közösen tesz majd javaslatot, hogy kiket, arról vasárnap egy vacsora keretében egyeztet a két pártelnök.

Egy hete a Fidesz informális frakcióülése után Orbán még azt ígérte, a személyi kérdésekre pont kerül ezen a mostani tanácskozáson. A pártelnök szerint frakcióvezetőt azért nem választhattak, mert a személyére a frakciószövetségi elnök és a társelnök tehet javaslatot, e pozícióra viszont csak most választották meg őket.

Négy lehetséges frakcióvezető

Igaz ugyanakkor, hogy a frakcióvezető-jelölés joga Orbán újabb pozíciója nélkül is az ő feladata volna, hiszen a párt alapszabálya szerint erre a tisztségre a listavezető tehet javaslatot. Orbán Viktor közölte, jelenleg négy személlyel is tárgyalásban áll a frakcióvezetői posztról, de az ő felhatalmazásuk hiányában nem akarta közölni az érintettek névsorát.

Az Index információi szerint a frakcióvezetői posztért nincs tülekedés a pártban, miután a tisztség jellemzően adminisztratív pozícivá válik azáltal, hogy valamennyi személyzeti kérdésben Orbán dönthet majd. A négy személy, akit Orbán emlegetett, információink szerint Pokorni Zoltán és Varga Mihály alelnökök, Rogán Antal kampányfőnök, illetve Navracsics Tibor, a már megszüntetett Kormányzás 2006 munkacsoport volt vezetője. Információink szerint Varga Mihály és Pokorni Zoltán is nemet mondott a felkérésre, a legesélyesebbnek Navracsics Tibor tűnik, az ő frakcióvezetői kinevezése esetén Rogán lehetne a frakcióigazgató, hiszen a tisztséget eddig betöltő Juhos Katalin nem került be az új országgyűlésbe.

Orbán egy hete azt mondta, Áder Jánosnak az informális frakcióülésen - ahol a választási vereséget elemezték - nem adtak lehetőséget arra, kifejtse, miért nem vállalja további négy évre a frakció irányítását. Az Index kérdésére most azt mondta, Áder döntésével a pártvezetés a frakció is tudatában volt, mert ő még a választások előtt közölte, függetlenül az eredménytől nem vállalja további négy évre a képviselőcsoport irányítását. Az okokat firtató kérdésekre Orbán nem válaszolt. Áder a frakció utóbbi két ülésén mint leköszönő vezető, csupán technikai levezetői szerepet vállalt és nem vett részt a politikai fontosságú kérdések megvitatásáben.

A frakcióvezetői poszt nem fér bele Orbánnak

Arra a kérdésre, személy szerint miért nem vállalja a frakcióvezetői posztot azt mondta, meglévő feladatai mellett nem tud egy ilyen, egész embert kívánó posztot elvállalni a pártja elnöki és az Európai Néppárt alelnöki posztja mellett. Mint közölte, nem készül arra az eshetőségre, hogy a május 20-i rendkívüli kongresszus ne szavazna bizalmat neki, márpedig elnöki mandátuma így csak 2007. júniusában jár le. Emellett csak a frakciószövetségi elnöki tisztet tudja elvállalni.

Orbán a frakciószövetségi elnök feladatai között említette a bizottsági helyek kiosztását. Szavaiból kiderült, hogy a frakcióvezetőnek a képviselőcsoport munkájának koordinálása, a parlamenti megjelenés irányítása, illetve adminisztratív feladatai volnának, szerződne a szakértőkkel, tartaná a kapcsolatot az értelmiségi holdudvarral.

Eddig 23 átjelentkező

Arra a kérdésre, eddig hányan jelezték csatlakozási szándékukat a kereszténydemokrata frakcióhoz Orbán Viktor elmondta, huszonhárman, hétfőig pedig bárki kérheti még felvételét a leendő frakcióba. Kötelező szavazás valószínűleg nem lesz, mivel Orbán szerint mindenki oda ül és úgy szavaz, ahogy akar, a népképviselők szabadsága megkérdőjelezhetetlen.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt mondta, pártjának lesz a harmadik legnagyobb frakciója a hamarosan létrejövő új parlamentben. Információink szerint ezt azért is fontosnek tartják a Fidesz berkein belül, mert az SZDSZ-t is beelőző KDNP megjelenésével nem csak újabb bizottsági helyek, és bizottsági elnöki posztok gyarapíthatják a befolyásos parlamenti stallumok listáját a frakciószövetség oldalán, hanem ezzel kiütik az MDF elnökét a számára eddig ismét biztosnak tűnő országgyűlési alelnökségből. Az öt alelnöki poszt elosztásánál ugyanis a most érvényben lévő szabályok szerint már nem maradna hely Dávid Ibolya számára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.