Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Gallup: Fej-fej mellett a Fidesz és az MSZP

2003.06.26. 14:08
A Magyar Gallup Intézet júniusi felmérése szerint a pártok népszerűségi listáján a Fidesz beérte az MSZP-t. A két nagy párton kívül más nem kerülne be a parlamentbe, a biztos szavazók körében a Fidesz át is vette a vezetést, a választópolgárok többsége úgy látja, hogy a dolgok rossz irányba mennek. Medgyessy Péter miniszterelnök még soha ne volt ennyire népszerűtlen - derül ki a Gallup jelentéséből.
A Magyar Gallup Intézet június közepén végzett kutatásának adatai alapján a szavazásra jogosultak körében a megkérdezettek 31 százaléka válaszolta, hogy a Magyar Szocialista Pártra szavazna egy "most vasárnap tartandó választáson", és ugyancsak 31 százaléka azt, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetségre.

A módszerről
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2003 májusában 1014 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2003. június 12. és 18. között került sor az ország 67 településén. A vizsgálatok keretében többek között arról is kérdezik a megkérdezetteket, hogy melyik pártra szavaznának, ha most rendeznék a parlamenti választásokat.

Csökken az MSZP támogatottsága

A teljes felnőtt népesség körében az MSZP támogatottsága a Gallup előző havi méréséhez képest 2 százalékponttal csökkent, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség támogatottsága pedig 4 százalékponttal nőtt, így most a két pártot a választókorú népességnek ugyanakkora hányada támogatja. Ebben a körben csaknem 2-2 százalék szavazna az SZDSZ-re és az MDF-re, 1-1 százalék támogatja a MIÉP-et és a Centrum Pártot, és ugyancsak 1 százaléknyi az egyéb pártokra szavazók aránya.

Kétpárti lenne a parlament

A valamilyen pártot választók közt (ők a teljes lakosság 66 százalékát alkotják) az előző havi mérés óta 4 százalékponttal csökkent a szocialisták és 5 százalékponttal nőtt a Fidesz támogatóinak aránya. Az MSZP ebben a kategóriában is elvesztette előnyét: a szocialistákat is és a polgári szövetséget is a pártot választani tudók 45-45 százalék támogatja. A pártot választók között 3-3 százalék szavazna az SZDSZ-re is és az MDF-re is, 2 százalék a Centrum Pártra, 1-1 százalék a MIÉP-re, a Munkáspártra és ugyan csak 1 százalék egyéb pártokra.

A biztos szavazó pártválasztók körében a múlt hónap óta 3 százalékponttal csökkent az MSZP-szavazók aránya, a Fidesz szavazóinak aránya pedig 4 százalékponttal gyarapodott. Ez a változás azt eredményezte, hogy a Fidesz ebben a kategóriában átvette a vezetést: támogatóinak aránya 2 százalékponttal meghaladja az MSZP-ét. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetségre a biztos szavazóknak 47, az MSZP-re 45 százaléka adná a voksát. Az SZDSZ támogatottsága a biztos szavazók körében 3, a Centrum Párté 2, az MDF-és és a MIÉP-é 1-1 százalék, és további 1 százalék más pártokra szavazna.

Ötven felett az MSZP túlsúlyban

A Gallup felmérése szerint a 18-49 év közötti korosztályok mindegyikében a Fidesz támogatói alkotják a többséget, az 50 év felettiek körében viszont az MSZP hívei vannak túlsúlyban.

A dolgok általános menetével, az országban zajló folyamatokkal való elégedettségben erőteljes változást figyelhető meg a májusi és a júniusi mérés során. Az elégedettek áprilisban még abszolút többségben voltak. Ez az 51 százalék májusra relatív többségre olvadt: 42 százalékra csökkent; mostanra, júniusra viszont már a dolgok általános menetével elégedetlenek kerültek többségbe, méghozzá abszolút többségbe. Arra a kérdésre, hogy "Ön szerint a Magyarországon összességében milyen irányba mennek a dolgok", most 53 százalék válaszolta azt, hogy rossz irányba, és 35 százalék, hogy jó irányba haladnak a folyamatok.

Medgyessyvel elégedetlenek

A miniszterelnök munkájával való elégedettség ebben a kormányzati ciklusban még sosem mutatott ilyen alacsony értéket. Most már a lakosságnak csupán a relatív többsége, 43 százaléka mondja, hogy a miniszterelnök inkább jól látja el feladatát. Ez az előző havi méréshez képest, amikor még a lakosság fele elégedett volt Medgyessy Péterrel, 7 százalékpontos csökkenést jelent. A miniszterelnök munkájával elégedetlenek aránya ezzel szemben - a múlt havihoz képest 8 százalékponttal - 41 százalékra nőtt. Az elégedettség csökkenése és az elégedetlenség erőteljesebb növekedése tavaly augusztus óta érvényesülő, hosszú távú tendencia.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!