Stefánia
0 °C
3 °C

Gallup: Csökkenő MSZP-támogatottság

2003.06.10. 13:56
Öt százalékra csökkent a szocialisták előnye a biztosan szavazó pártválasztók körében. A párt támogatottsága mellett Medgyessy megítélése is romlott, bár a megkérdezettek fele még mindig pozitívan ítéli meg a kormányfőt. A kormányt főleg az értelmiségiek, a vezetők és a nyugdíjasok támogatják.
Csökken az MSZP támogatottsága a választók körében, derül ki a Gallup közvélemény-kutató intézet májusi felméréséből. A Fidesz kongresszusának hétvégéjén felvett adatok szerint a szavazásra jogosultak körében a szocialisták támogatottsága 33 százalék, a Fideszé 27. Mindkét párt támogatottsága két százalékot esett az előző hónaphoz képest. Decemberben még 13 százalék volt az MSZP előnye.

A teljes lakosság körében az SZDSZ 3, az MDF 2, a Centrum Párt, a MIÉP és a Munkáspárt 1-1 százalékon áll.

Módszertan
A felmérést 2003. május 15-20. között 1004 felnőtt magyar állampolgár személyes megkeresésével végezték. A megkérdezetteket 68 településen választották ki, a mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A mintavétel hibáit többszempontú súlyozással korrigálták, hogy az a teljes magyar lakosságot reprezentálja. A mintavétel hibahatára a teljes mintára vonatkozóan +/-3,2 százalék, a biztos szavazókra vonatkozóan +/-4,2 százalék.
Csökkenő különbség

A valamilyen pártot megnevezők körében az MSZP 49 százalékot ért el, a Fidesz támogatottsága 40 százalék. A biztos szavazó pártválasztók körében azonban már ötszázalékosra csökken a szocialisták előnye, 48 százalékukkal szemben a Fideszt 43 százalék támogatja. A pártot választó biztos szavazók között augusztus óta esik az MSZP népszerűsége, háromnegyed év alatt 7 százalékot csökkent.

Kispártok nélkül

A Gallup kétpárti parlamentet jósol, az SZDSZ 4, az MDF 3, a MIÉP 2, a Centrum és a Munkáspárt 1-1 százaléknyi biztosan szavazó támogatja.

A miniszterelnök megítélése hat százalékot romlott az előző havi, kiemelkedő eredménye óta. A Gallup mérése szerint a lakosság fele azonban továbbra is kedvezően ítéli meg Medgyessy munkáját. A megkérdezettek 42 százaléka szerint Magyarország inkább jó irányba halad, 39 százalék van ellenkező véleményen.

Még többen bíznak a kormányban

A közvélemény-kutatás adatai szerint továbbra is inkább pozitív a kormány megítélése. A megkérdezettek 8 százaléka nagyon bízik a kormány munkájában, 26 százalékuk szintén bizakodó. A válaszadók egyharmada semlegesnek ítélte a kabinet munkáját. Elutasító véleményt 17 százalék, határozottan elutasítót 13 százalék képviselt.

A felmérés szerint a nyugdíjasok, a vezető beosztásúak és az értelmiségiek bíznak leginkább a kormány munkájában. A legelutasítóbbak a 8 általános alatti, illetve szakmunkás-végzettségűek, illetve a gyesen, gyeden lévők.