Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Fázik a Fidesz az MSZP javaslataitól

2005.11.09. 13:47
A garanciatörvény tervezetét a Fidesz egy héten belül a parlament elé terjeszti, mondta Pokorni Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján. A Fidesz alelnöke szerint az MSZP által javasolt hét pont túlságosan általános.

"A Fidesz és a Fidesz elnöke számára a garanciatörvény fontos, és ilyen fontos kérdésről természetesen örömmel tárgyal akár Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, akár a többi parlamenti párt vezetőjével" - mondta Pokorni Zoltán a Fidesz országos elnökségének rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatóján, bár jelezte, hogy az ülésen erről nem volt szó, ez csupán a magánvéleménye.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, ebben a ciklusban első felszólalását produkálva a kiszámítható jövő érdekében garanciatörvény megalkotására tett javaslatot. "vannak jó dolgok", de az emberek nem látnak arra garanciát, hogy ezeket nem fogják megváltoztatni.

Világos beszédet várnak

A Fidesz alelnöke elmondta, hogy az elnökség áttekintette a törvényjavaslatot, amelyet a frakció pénteken véglegesít, és Orbán Viktor hétfői bejelentéséhez képest egy héten belül a parlament elé terjeszt. Világos, egyértelmű beszédet várnak a kormánytól ebben az ügyben, azt javasolják, hogy a kormánytagok támogassák a garanciatörvényt.

A törvényjavaslatban szerepelne a 13. havi nyugdíj, a gyermekek után járó adókedvezmény és a panelfelújítási program megőrzése, valamint az is, hogy a gáz, a villany és a gyógyszerek ára csak az infláció mértékével emelkedhet, illetve, hogy az áfát vissza időben vissza kell fizetni a vállalkozások számára.

Nem zárkóznak el

Arra a kérdésre, hogy rokonítható-e a Fidesz javaslata az MSZP elnöke által bejelentette nemzeti minimum kezdeményezésével azt válaszolta: amennyiben nyugalmat és kiszámíthatóságot hoz az emberek életében, akkor a Fidesz nyitott ebben a kérdésben. Úgy látják azonban, hogy az MSZP által javasolt hét pont túlságosan általános ahhoz, hogy a Fidesz konkrét javaslataival olyan könnyű legyen összeegyeztetni.

Jelenleg nem látják azt a jogtechnikai megoldást, amellyel azt a miniszterelnöki javaslatot is be lehetne vonni a Fidesz törvényjavaslatába. Ezt Orbán Viktor jelezte a parlamentben "a teátrálisan odavonuló Gyurcsány Ferencnek" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy ha a kormánypártok olyan javaslatot tesznek, amely értelmezhetően kezeli a kérdést, akkor nem zárkóznak el.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.