Ágnes
-1 °C
2 °C

Miről beszélt Gyurcsány Orbánnal?

2005.11.07. 15:34
Gyurcsány örül Orbán garanciatörvény-javaslatának, a kis pártok viszont borzonganak. Lehet, hogy befejeződik a sárdobálás? Nagykoalíció lesz? Reakciók.
Jó javaslatnak tartja Gyurcsány Ferenc az Orbán Viktor által felvetett garanciatörvény ötletét. A kormányfő ezt a véleményét közölte Orbánnal, amikor a Fidesz elnökének napirend előtti felszólalása után váratlanul odament hozzá, és néhány percig elbeszélgetett vele.

Orbán javaslata a következő öt dolgot tartalmazza: 13. havi nyugdíj, gyerekek után járó adókedvezmény, panelfelújítási program, gáz- és gyógyszerárak csak az inflációval együtt emlekdhetnek, áfát időben térítse vissza az állam. A javaslat értelmében ezeket kétharmados törvény garantálná.

"Azt mondtam neki, hogy írja le a törvény javaslatát, és nyújtsa be, amihez majd mi is hozzáadjuk a magunkét. Nyitott volt, de az én reakciómat most hallotta először. A politikát nem rögtönözve csináljuk, de az alapirány rendjén van" - számolt be újságíróknak Gyurcsány a beszélgetésről.

Az újabb tévévitáról viszont nem beszéltek egymással. "Nem a vita, hanem az egyezség, a párbeszéd a fontos. Hogy ne csak mindig ütés legyen a válasz a kormányzati lépésekre" - fogalmazott Gyurcsány.

A kormányfő elmondta, eddig azért nem ment oda Orbán Viktorhoz a parlamentben, mert nem volt a Fidesz elnökének javaslata. Gyurcsány elmondta, Orbánnak nem tetszett a kormányfő hazaárulózásról szóló viszontjavaslata.

"Nem lehet olyan dolgokat törvényben szabályozni, hogy hazaáruló vagy nem. Mondtam neki, dehogynem, hát a preambulum erről szól."

Horn Gábor, az SZDSZ képviselője életveszélyesnek tartja az ötletet mert egy, a kampány hevében hozott jogszabály-módosítás a közjogi berendezkedést változtatná meg. Az Indexnek nyilatkozó Horn szavait nemcsak Orbán Viktor garanciatörvény-javaslatára, hanem az arra rálicitáló kormányfői javaslatra is értette.

"15 éve megvannak ezek a jogszabályok, a kétharmados törvények, ezen nincs ok változatni, mert ha ezekről a kérdésekről kétharmados törvény születik, akkor minden törvény kétharmadosság válhatna. "Volt ilyen rendszer, de azt szocializmusnak hívták" - fogalmazott Horn.

Nem új Orbán Viktor javaslata, a nemzeti minimum programjaként az MDF részéről Dávid Ibolya már felvetette az ötletet, de akkor senki nem volt kíváncsi rá, mondta el Herényi Károly, a párt frakcióvezetője.

Arra a kérdésünkre, hogy mit szól az MDF ahhoz, hogy a Fidesz hétvégén bevetette az MDF egyik korábbi szlogenjét, a "nyugodt erőt", Herényi azt válaszolta: "Ez olyan, mint amikor az oroszlán bejelenti, hogy mától vegetáriánus lesz."

Áder megálljt akar

A Fidesz kezdeményezi, hogy a napirend előtti felszólalások után üljön össze a házbizottság és a gyermekek után járó adókedvezményt ne töröljék el. A kérdésről ugyanis éppen hétfőn szavaz a parlament. Áder János arra szeretné rábírni a kormányt, legalább egy héttel tolják el a szavazás időpontját, és addig szülessen új javaslat. Orbán Viktor ötgaranciás javaslatának egyik pontja volt, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény megtartásáról kétharmados törvény rendelkezzen. Orbán javaslatait Gyurcsány Ferenc kormányfő nem utasította el.

A házbizottság elutasította Áder halasztási javaslatát, de beemelte az egy, illetve a két gyermek után járó adókedvezményt az adótörvényhez csatolt javaslatok közé.