Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány és Orbán összehajolt

2005.11.07. 12:33

Kétszeresen is történelmi jelentőségű volt a parlament mai ülése. A 2002 óta tartó parlamenti ciklusban először szólalt fel Orbán Viktor, és beszéde után mindjárt össze is hajolt Gyurcsány Ferenccel. A Fidesz elnöke és frakcióvezető-helyettese javasolta, hogy a parlament alkossa meg a nemzeti garanciatörvényt, és azt csak kétharmados törvénnyel lehessen módosítani. A kormányfő erre rátromfolt és kijelentette, hogy a hazaárulózási tilalmat is a garanciatörvénybe pakolná. Gyurcsány ezután Harrach Péter helyét elfoglalva leült a volt miniszterelnök elé és párbeszédet folytatott vele. Befejeződött a sárdobálás?

A miniszterelnök a szokásos hétfői felszólalásában a száz lépés eredményeit foglalta össze, valamint megismételte hétvégi közjogi javaslatát a kispártok parlamentbe juttatásának megkönnyítéséről. Burány Sándor (MSZP) a fészekrakó program mellett a nyugdíjasoknak járó juttatásokat dicsérte. Dávid Ibolya (MDF) szerint az egészségügyben még akad tennivaló. Kuncze Gábor (SZDSZ) elmondta, hogy a választójogi rendszerhez néhány hónappal a választás előtt nem kellene hozzányúlni.

De ez még semmi. Tóth András virslivel rajzolt tormába, Dávid Ibolya meghirdette a munkanélküliek elleni harcot, Áder János viccet mesélt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Héfőn a leggyorsabb képviselő Érsek Zsolt. A szocialista honatya békésen újságot olvasgat, holott még 12 óra sincs. Valahonnan a Kossuth adó Krónika című műsora szűrődött az ülésterembe. A képviselőt - egy pillanatra - csak Csabai Lászlóné riasztotta meg, aki – talán valamilyen 2006-os alkura készülve – az SZDSZ padsorokon keresztül próbált a helyére jutni.

  Nyíregyháza polgármestere jövőre már nem akar parlamenti képviselő lenni, kizárólag a keleti város ügyeivel akar foglalkozni. A Fideszből Juhos Katalin érkezett elsőként az ülésterembe. Szétnézett aztán visszavonult a folyosóra.

  Kisvártatva

  Egy másik szocialista képviselő reklámzacskóból csokoládét, cukorkát borít az asztalára, igen ám, de véletlenül néhány leesett a földre. A képviselő türelmesen és tisztelettudóan darabonként felszedegette az elhullott szemeket.

  Ezután

  Elfogyott a Népsport a parlamentben. Stipkovits Pál MSZP-s képviselő tűvé tette a házat egy példányért, hiába. Szerencsére egy párttársa megszánta, és megígérte, hogy ha végzett vele, odaadja. Amúgy a "Népsport" nem jár a parlamentbe. Miután a képviselők kitárgyalták a sporthíreket, hirtelen másra terelődött a szó: a nőkre. Stipkovits képviselőhöz ült a tizenévesnek öltözött Horváth Klára, akit párttársai színes egyéniségnek neveztek és mórikálva invitálták, hogy üljön közéjük. Ha a képviselőasszony is úgy látja jónak. Nem látta úgy jónak.

  A Luxusbaloldal csajozik

 • A hétfő szenzációja, hogy a Fidesz elnöke – a kormányfői posztról való leköszönését leszámítva – most először szólal fel a parlamentben a szocialisták 2002-es győzelme után. Felszólalásának címe a „Változásról” címet viseli.

  Orbán az Indexnek korábban nyilatkozva azt mondta, eddig is tervezte, hogy felszólal, de azt várta, hogy legyen egy olyan fontos kérdés, ahol az ügy eldöntését befolyásolhatja az, hogy mit mond.

  Rendkívüli és meghatalmazott kampányszakértőnk szerint Orbán elmúlt hetekben, nagy közönség előtt előadott beszédeinek zanzásított változatára készülhetünk. Emlékeztetőül a az elmúlt hetek Orbán-beszédei:
  Névváltoztatás és rock a Fidesz nagygyűlésén>>>
  Orbán politikuscsökkentést hirdetett>>>
  Orbán '56-ról beszélt, de Gyurcsányt kiáltott>>>

  Az ülésnap azonban már hagyományosan Gyurcsány Ferenc felszólalásával kezdődik, aki a száz lépésről beszél. A napirend előtti beszédek sorát Sós Tamás (MSZP), a szakképzésről tartott, rég várt felszólalása nyitja meg. Herényi Károly (MDF) autópályaügyben hallatja majd hangját, a sort Orbán zárja.

 • A miniszterelnök már megszokott napirend előtti felszólalását ezúttal Száz lépés, a változás programja címmel adja elő. Csak nem Orbán Viktor hétvégi beszédére reagál majd?
 • Szóval Horváth Kláráról szeretnék beszélni. A képviselőasszonyt párttársai nagyon nehezen tudták beazonosítani. Nem akarok árulkodni, de az általam megkérdezett három szocialista egyike sem tudta, kit invitált az előbb maguk közé. Az egyikük szerint Bábolna polgármestere, akit Kovácsnak hívnak. Nos, ez kiábrándító. Ennyi egyazon célért, közösen együtt dolgozó ember, és még egymás nevét sem tudják. Hát, nem szeretnék nagy frakcióban képviselő lenni.
 • Ezelőtt fél évvel ugyanitt nagyobb lendületről és bátroságról, az ország igazságosabbá, biztonságosabbá tételéről beszélt - idézi saját magát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, némi önfényezéssel kísérve. A száz lépés szimbolikus száz, lehet több, lehet kevesebb, teszi helyre Gyurcsány mindazokat, akik megpróbálták megszámolni a lépéseket. A száz lépés programjának összegzését szerdán tárgyalja a kormány, majd határozati javaslatként az országgyűlés elé terjeszti - jelenti be a miniszterelnök, aki 110-re teszi a végrehajtott lépések számát. (Nevetés a teremben.)

  Luxusbaloldal

 • Vén parlamenti tudósító vagyok. Komolyan, de én még akkora üdvrivalgást nem tapasztaltam, amilyet a szocialista képviselők produkáltak abban a pillanatban, mikor Mandur László parlamenti alelnök bejelentette, hogy a Fidesz mára Orbán Viktort frakcióvezető-helyettesnek választotta meg. Még a szintén mára megválasztott szocialista frakcióvezető-helyettesek is hangos dícséretet kaptak. Olyan jó látni, hogy a szélkakasok és a luxusbaloldaliak ilyen jól megférnek egymással.
 • Miről szól a 100 lépés? Változtati kell az egészségügyi ellátáson, biztosításalapú rendszert kell létrehozni, de vannak dolgok, amikkel nem lehetett várni, mint a kistelepülések orvosainak a kártyapénzének a megemelésére. Ezt már megtettük, mondja Gyurcsány (taps). Átalakították a munkanélküli támogatást, bevezették a kék könyvet ("óriási siker"), kiterjesztették a prémium évek programját, és még rengeteg munkaügyi lépést sorol fel a miniszterelnök.
 • Átalakították a családtámogatás rendszerét - ismétli Gyurcsány, a tudás anyja. Adók és járulékok, áfacsökkentés, szja- és adócsökkentés, illetve adóegyszerűsítés a miniszterelnöki beszédben.

  A nyugdíjasok következnek, Medgyessy 19 ezer forintjától napjaink igazságosztásáig.

  Ösztöndíjak a sorban, emelték, bevezették, de korszerűsítik az iskolákat és a szakképzést is. Agrárium: kamattámogatás az állattenyésztőknek, földosztás a földteleneknek, növénytermesztés, "soha annyi forrás az agráriumnak", mint 2006-ban.

  Hajrá Magyarország, Hajrá parasztok!

 • Noha november elsejétől újabb törvénymódosítások és egyéb jogszabályok léptek hatályba, a nyár eleje óta bejelentett, és már Gyurcsány által is elismerten megszámlálhatatlan száz lépés legtöbbje még várat magára, így óriási sikerről csak bizonyos esetekben lehet beszélni. Október közepi lépésszámlálónk szerint az addig bejelentett 88-ból 22 lépést valósítottak meg, ez a szám mostanra nagyjából 30-ra emelkedhetett.
 • Szélkakas infót indított az MSZP: a párt hivatalos kampányának részeként Orbán-beszédek részleteit rakták fel egy honlapra.

  Bővebben >>>

 • Azok a szülők, akik délután az óvodából, iskolából viszik haza gyermekeiket, nagyon figyeljenek oda, mert Gyurcsány azt mondta: „Átalakítottuk a családtámogatást, hogy minden gyermek egyforma legyen.” Reggel még sok különböző gyermeket láttunk az utcákon, de nem tudni, hogy mennyire gyorsították fel a szocik a családtámogatást, lehet, hogy estére minden gyermek egyformává vált.
 • Virágzó lakótelepek, olcsó távfűtés a miniszterelnöki propaganda fókuszában. És egy igazságosabb, biztonságosabb országba érkeztünk a 100 lépés nyomán Gyurcsány víziójában, ahol mindenki az országért dolgozik, és Varga Mihályt (Fidesz) idézi, aki - Gyurcsány szerint - azt mondta, jó az áfacsökkentés, és Pelczné Gál Ildikó következik, aki a Fidesz gyűlésén örült a családi pótlék megemelésének. És Gyurcsány örül, hogy Tállai András is örül az eva bevezetésének.

  Változtat a luxusbaoldal?

 • Gyurcsány megismételte Orbán Viktor tévévitára hívását, és közölte, hosszútávú, konszenzusos terveket szeretne, mint például a Glatz Ferenc által kidolgozott átfogó nemzeti vidékfejlesztési program többpárti támogatását, vagy Ferge Zsuzsa szegénységelleni programját. A miniszterelnök 4-5 pártot szeretne a parlamentben, és megismétli a hétvégi bejentést, majd megköszön. Hosszúnak, szűnni nem akarónak nem nevezhető, de nem is rövid taps. És még húsz percen belül is maradt.
 • Valószínűleg nem a Fidesz indította azt narancssárga weboldalt, ahol a merevedési zavarokról tudhatunk meg mindent.

  A baloldal - a vasárnapi FIB-es rendezvényre utalva - máris aljas viccelődésbe kezdett: "Narancssárga = merevedési zavar, de a piros jól ÁLL!"

 • Stipkoits Pál és Kékessy Tibor szocialista képviselők az újsághalomból a Szép házak című luxusbaloldali kiadványt vették el, egyelőre azonban a minisztrelnök napirend előtti felszólalását hallgatják. Akárcsak Kozma József, aki viszont hozzájárulva a kormányfő Útközben című könyvének rekordpéldányszámához, ezt a könyvet helyezte az asztalára.
 • Dávid Ibolya reagál elsőként, és Rogán hétvégi színmisztikájával kezd. Dávid Ibolya is sokszínű parlamentet akar, és KRESZ-előadást tart és speciel igaza is van, ugyanis tényleg csak a zöldnél lehet indulni, az egyszerre világító piros és sárgánál még nem.

  Most jön Gyurcsány és az egészségügy és az idézetek, mint például, egy órán belüli minőségi betegellátás mindenhol, mindenkinek. Majd a pincehelyi kórház, ahol minden ígéret ellenére sincs sürgősségi ellátás sehol a környéken. A Hankook jó, hogy jön, de a munkahelyteremtés üteme csökkent, sereghajtók lettünk, mondta az MDF elnökasszonya, aki szerint a 2006-os költségvetés elássa a 2010-es eurót.

 • Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy Dávid Ibolya meghirdette a „munkanélküliek elleni harcot”. Még nem tudjuk, hogy nyelvbotlás volt-e vagy sem, de azt ajánljuk a munkanélkülieknek, hogy sötétedés után ne menjenek ki az utcára.
 • Burány Sándor a fészekrakó program mellett a nyugdíjasoknak járó juttatásokat dicsérte. A szocialista politikus sajnálkozását fejezte ki, hogy nem tudja, melyik Fidesszel vitázik, mert véleményüket úgy változtatják az ellenzéki politikusok, mint ahogy a hímzés halad (?): egyszer sima, egyszer fordított.

  Szélkakasok!

 • A sajtópáholyban tartozkodó megfigyelők szerint Kuncze Gábor felszólalása alatt a volt miniszterelnök átírta beszédét, de legalábbis - tőle a parlamentben szokatlan módon - jegyzetelt.
 • Kuncze Gábor – Gyurcsány Ferenc szavaira reagálva – elmondta, hogy a választójogi rendszerhez néhány hónappal a választás előtt nem kellene hozzányúlni. Azt fontosnak nevezte, hogy a két nagypárton kívül több párt is bekerüljön a parlamentbe, szerinte az SZDSZ-nek nincs szüksége ilyen közjogi javaslatra, vagyis Kuncze elutasította miniszterelnöknek a kicsik megmentését célzó hétvégi javaslatát>>>
 • A Heves megyei Sós Tamás most harmadszor szólal fel a parlamentben napirend előtt, mindannyiszor a szakképzésről hallatta hangját. Sokoldalúságát jelzi, hogy jelenleg is a megyei sakkszövetség elnöke, de volt már elektroműszerész, függetlenített KISZ-titkár és biztosítóigazgató, ebben a sorrendben. 1978 és 1981 között elvégezte a Politikai Főiskola nappali tagozatát, 1986-ban az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán történelemtanári diplomát szerzett. Egy mondatot idézünk felszólalásából, hogy megértsék, miért nem közvetítjük bővebben (pedig 2005 a szakképzés területén az áttörés esztendeje): „A finnek Finnországban kiemelkedően végzik a szakképzést”
 • Bár jó eséllyel csak az utolsó napirend előtti felszólaló lesz Orbán Viktor, a fotósok már elhelyezkedtek abban a páholyban, ahonnan a legjobban fényképezhető a hallgatási fogadalmát megtörő politikus. Orbán egyébként láthatóan izgul, nyalogatja szája szélét, igazgatja nyakkendőjét és folyamatosan fészkelődik.
 • Csizmár Gábor munkaügyi miniszter bátran egyetért Sós képviselővel. Olyanokat mond papír nélkül, hogy „live long learning”, gazdálkodó szervezetek, köszönöm szépen.

  Luxusbaloldal!
 • „Kinek baj, hogy olcsóbban épülnek az autópályák?” – tette fel a kérdést Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, aki szerint csak Olaszország és Svájc épít drágábban autópályát nálunk. A politikus szerint hiányzott a valódi verseny az építésnél. „A gyakorlat marad-é?” – kérdezte Herényi, aki felelősségre vonást követelt.

  (A kormánnyal kekeckedő képviselő valószínűleg nem hallott Gyurcsány hétvégi közjogi, az MDF megmentését célzó közjogi javaslatáról>>>)

 • Kóka János dicséretként értékelte Herényi bíráló szavait. A gazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy az „Orbán-Torgyán-kormány” alatt hét kilométer autópálya épült. A gazdasági miniszter szerint 2002-höz képest megduplázódik az autópálya-hálózat hossza. „Itt vannak a legnagyobb autópálya-építések, ránk figyel a világpiac” – mondta Kóka, aki szerint a dél-koreai Hankook gumiabroncsgyár is ezért jön Magyarországra.
 • ÓÓÓ, morajlott a parlament, mikor Mandur László bejelentette a következő napirend előtti felszólalót: Orbán Viktort. Gyurcsány komoly arccal figyel.
 • Az imént a tanúja voltam, hogy miként működik a nemzetbiztonság. A parlament büféjében Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár ebédelt. Egy pár virsli, mustárral és tormával. Mindehhez ásványvizet ivott. Nem siet sehova, gondoltam lassú mozdulatait követve. Kisvártatva egy öltönyös férfi lépett a parlamenti büfébe. A nyakkendőtűje és hajtókáján a kitűzője is a turulos nemzetbiztonsági jelvényt ábrázolta.

  A pulthoz állt. Nagyon izgultam, hogy észrevegye T. A-t aki miatt - feltehetően - meglátogatta a büfét. A férfi rendelt (virsli, ásványvíz), és az egyik asztalhoz állt. Nem fogják elhinni, éppen oda, ahol Tóth András is ebédelt. Próbáltam fülelni, de nem hallottam, hogy miként - és főleg, hogy mit - kommunikálnak egymással. Talán virslivel rajzoltak a tormába.

 • Kóka János megismételte, hogy a Fidesz-kormány 4 éve alatt mindössze 7 kilométernyi autópáya épült, de ez továbbra is csak részben igaz. Valóban a 2002-es kormányváltás után adták át, de jobbára a Fidesz-kormány idején építették ugyanis az M3-as Füzesabony és Polgár közötti 62 kilométeres szakaszát.

  Ez a 62 kilométer egyébként 1,1 milliárd forintba került, míg a 2003-ban átadott (amelynek kivitelezését szintén az Orbán-kormány alatt kezdték el) szekszárdi, igaz, csak kétszer egysávos Duna-híd és az odavezető út, összesen 20 kilométeren, 1,15 milliárdért épült meg. Ezzel szemben az idén átadott M7-es Balatonszárszó-Ordacsehi közötti 20 kilométeres szakasza kilométerenként 3,25 milliárdért készült el; ez az eddigi legdrágább - bár Kóka szerint a Fidesz által tervezettnél olcsóbb - sztrádaszakasz.

 • Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor beszéde alatt láthatóan indulatosan kezdett jegyzetelni. És most övé a szó.
 • „Tájékoztatni kívánom Önöket arról, hogy lezárult a Nemzeti Konzultáció” – kezdte első, ciklusbeli beszédét Orbán Viktor. A megkérdezettek örülnek a szabadságnak, de csalódottak, mert nincs biztonságos és kiszámítható élet. A Fidesz elnöke szerint az emberek változásokat akarnak. „Van valami, amiben egyetértésre juthatunk” – mondta Orbán, aki szerint „vannak jó dolgok”, de az emberek nem látnak arra garanciát, hogy ezeket nem fogják megváltoztatni. Orbán javasolta, hogy a parlament alkossa meg a nemzeti garanciatörvényt, és azt csak kétharmados törvénnyel lehessen módosítani. (Zúgó taps a Fidesz soraiból. Szélkakasok.)