Gyurcsány és Orbán összehajolt

2005.11.07. 14:10

Kétszeresen is történelmi jelentőségű volt a parlament mai ülése. A 2002 óta tartó parlamenti ciklusban először szólalt fel Orbán Viktor, és beszéde után mindjárt össze is hajolt Gyurcsány Ferenccel. A Fidesz elnöke és frakcióvezető-helyettese javasolta, hogy a parlament alkossa meg a nemzeti garanciatörvényt, és azt csak kétharmados törvénnyel lehessen módosítani. A kormányfő erre rátromfolt és kijelentette, hogy a hazaárulózási tilalmat is a garanciatörvénybe pakolná. Gyurcsány ezután Harrach Péter helyét elfoglalva leült a volt miniszterelnök elé és párbeszédet folytatott vele. Befejeződött a sárdobálás?

A miniszterelnök a szokásos hétfői felszólalásában a száz lépés eredményeit foglalta össze, valamint megismételte hétvégi közjogi javaslatát a kispártok parlamentbe juttatásának megkönnyítéséről. Burány Sándor (MSZP) a fészekrakó program mellett a nyugdíjasoknak járó juttatásokat dicsérte. Dávid Ibolya (MDF) szerint az egészségügyben még akad tennivaló. Kuncze Gábor (SZDSZ) elmondta, hogy a választójogi rendszerhez néhány hónappal a választás előtt nem kellene hozzányúlni.

De ez még semmi. Tóth András virslivel rajzolt tormába, Dávid Ibolya meghirdette a munkanélküliek elleni harcot, Áder János viccet mesélt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A politikusnak szolgálnia is kell a nemzetet, mondta Gyurcsány Ferenc, mire egy szocialista képviselő tapsolni kezdett, de magára maradt, így gyorsan abbahagyta. A hazaárulózás visszautasítása viszont tapsot szült. Sőt, most már mondatonként szól a taps. Orbán Viktor komolyan figyeli Gyurcsány szavait, noha a sajtópáholyból úgy látszik, kerülik egymás tekintetét.
  • „Változni és változtatni, erről szól a politika” – válaszolta Orbán felszólalására Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint inkább rossz, mint jó, ha „az elveken túl sokat változtatnak” a politikusok.

    Gyurcsány megköszönte a Fidesznek az eddig - például a Fészekrakó programhoz vagy az egyszerűsített vállalkozói adóhoz - nyújtott támogatást.

    „Ha a biztonsághoz az kell, hogy alkossunk nemzeti garanciatörvényt, akkor alkossunk nemzeti garanciatörvényt – mondta Gyurcsány. - Például vegyük bele, hogy senkit ne nevezzünk hazaárulónak.” A kormányfő szerint most olyan politikusok kellenek, akik a változtatás képességével rendelkezik, nem csak általánosságban beszél róla.

  • #alt#

    Gyakorlatilag felbolydult a parlamenti ülésterem, mert beszéde végén Gyurcsány Ferenc Harrach Péter helyét elfoglalva Orbán Viktor elé ült. A kormányfő megfogta Orbán alkarját és hevesen magyarázni kezdett, és intett, hogy Orbán dőljön előre. "Úristen, miről beszélgetnek?!"

    A házelnök, hogy valamennyi fegyelmet tartson, többször is a parlamenti csengőt ütögette, de mindhiába. Mindenki a két miniszterelnököt figyelte és fűzött kommentárt vérmérséklete szerint a rendkívüli eseményhez.

    Gyurcsány valamit nagyon magyarázott, amire már Orbán sem maradt higgadt, előre dőlt és valamin vitatkozni kezdtek. Ez folytatódott két percen keresztül, aztán Gyurcsány felpattant, és a helyére sietett. Határozottan vörös volt a füléig. A volt kormányfő zavartan mosolygott.

    Parlamenti tudósítónknak nem válaszolt az üléstermet elhagyó Orbán Viktor, hogy miről folyt a diskurzus.

    Szélkakas és luxusbaloldal!

  • „Az árak szorításában” címmel Balla György (Fidesz) kezdi a mai interpellációkat. Papírról olvassa: „Gyurcsány Ferencnek biztosan nagy a jólét, a luxusbaloldalnak biztosan nagy a jólét.” Balla arra kíváncsi, hogy történt-e valamilyen számítás a november elsejei gázáremelésről. „Nem lehet mindent dumával helyettesíteni” – mondta a képviselő, akinek feltehetően az is célja volt az interpellációval, hogy pártjának minél több jelmondatát összegyűjtse egy felszólalásban.

    Luxusbaloldal vs. Szélkakasok

  • „A világpiaci olajáremelések miatt minden kormány rákényszerül a gázáremelésre” – mondta Dióssy Gábor gazdasági minisztériumi államtitkár, aki szerint nem lehet ma minden áremelést a lakosságra hárítani „hála istennek”. Dióssy nem elégszik meg azzal, hogy az EU-nál kétszer gyorsabban fejlődik a gazdaság, még többet szeretne.
  • A fideszes Balla Györgynek – a 2004-es vagyonnyilatkozata szerint – egy Renault Thaliája van, szolnoki önkormányzati képviselőként 231 ezer forint tiszteletdíjat kap országgyűlési képviselői fizetése mellett, ingyenes juttatásként pedig laptopot kapott.
  • "Az államháztartás bevételeinek és kiadásainak a tervezettől való eltérésének okai" címmel szólal fel Jauernik István (MSZP). Papírjából nem néz fel, szövegét nem értelmezi, a kormánypárti alákérdezést a képviselő érdekében – hogy jó hírnevén csorba ne essen, inkább nem közvetítjük.
  • "Lesz-e valaha Nemzeti Audiovizuális Archívum, s ha igen: mikor és milyen tartalommal?" – kérdezte a frissen nyiratkozott, szellemi párbajokat szerető Pettkó András, akinek kétszer kellett belekezdenie felszólalásába, mert nem működött a hanghordozója. Pettkó hanghordozójáról bővebben itt>>> A képviselő felszólalásában a kulturális minisztériumot nagyvonalúan nökömnek nevezte.
  • Bozóki András is fület sértően nökömözte a minisztériumát. A miniszter szerint nincs olyan nagy baj, de felszólalását nem tudta befejezni, mert túllépte az időkeretet, és Dávid Ibolya kikapcsolta a hanghordozóját. Pettkó felkészültségének ékes bizonyítéka, hogy előre tudta a miniszteri választ, mert papírról olvasta viszontválaszát. A képviselő nem, a parlament elfogadta a miniszteri választ.
  • Kontrát Károly fideszes képviselő, volt belügyi államtitkár a köztisztviselők 13. havi fizetése miatt interpellálja Veres János pénzügyminisztert. "Hol a lé?" - kérdezi. "Hogyan ügyeskedett a luxusbaloldal a pénzünkkel?" - szövi bele felszólalásába a kötelező penzumot.

    A lényeg, hogy a bíróság a celldömölki rendőrök esetében úgy döntött, az állam átverte őket, és jár nekik a 2004-es 13. havi bér és annak kamatai is. Eszerint minden dolgozónak jár, érvel Kontrát, aki arra kéri a pénzügyminisztert, szóljon a miniszterelnöknek, hogy fizetni kell, ne csak dumáljanak.

    A miniszter helyett Molnár Albert politikai államtitkár válaszol, aki elmondja már tizenötödször kapták meg ezt a kérdést, és tizenötödször mondják ugyanazt: megváltozott a jogszabály, a pénz mevan, az illetékesek megkapták. Molnár szerint Kontrát a Fidesz-frakcióban a 13. havi bér felelőse, ahogy Révész Máriusz a kisbíró, és ahogy Szijjártó Péter a fővadász.

    A 15. kérdés alkalmából vörösboros koccintást ajánl, de Kontrát Károly kontrázik és csak a 13. havi bér kifizetésekor hajlandó koccintani. Nem fogadja el a választ, a parlament azonban igen.

    Narancsásrga szélkakasok és a piros luxusbaloldal!

  • Nem tudunk arról, hogy Rodolfó valaha is tanított volna a közgázon, így csak arra tudunk gyanakodni, hogy a PM dolgozói közül legalább egy valaki kapott gyerekkorában egy bűvésztáskát, és azóta is azon gyakorol.

    A pénzügyi kormányzat ugyanis az elmúlt években számos trükkel próbálta szinten tartani az egyébként így is rendre elszabaduló költségvetési hiányt. Ilyen az, hogy az éves államháztartási hiányba nem kell beszámítani a nyugdíjreform hatását, amit bevettek; ilyen volt az autópályás trükközés, amit viszont nem.

    És ilyen volt, bár erről kevesebbet beszélünk, a 13. havi trükközés is. A közszférában automatikusan járó 13. havi fizetéseket ugyanis 2004-ben egy könnyed mozdulattal 0. havi fizetéssé nyilvánították. Így a 200. decembere után csak 2005. elején kaptak pluszpénzt a közszférában. Ez mondható a 2004-es 'halasztott' 13. havinak is, de utólag úgy is magyarázható, hogy az már a 2005-ös nulladik havi, és ebben az esetben bizony tényleg elveszett egyhavi (plusz)pénz.

  • A fideszes képviselő a győri kórház csődje miatt fordul Rácz Jenő egészségügyi miniszterhez. Szerinte az 1,2 milliárdos adósság annak köszönhető, hogy míg 2002-ben egy sebészeti beavatkozásért 715 ezer forint járt, most csak 699 ezer, miközben a gázáremelés és egyéb drágulások nehezítik az életet.

    Rácz miniszter egy grafikonnal érvel, de sajnos nem látjuk. A lényeg, hogy csökkent a kórházak adóssága, és javult az egészségügyi intézmények likviditási helyzete. A miniszter HBCS pontok forintértékének emelkedésével operál, ami szerinte azt jelenti, hogy a győri kórháznak 500-600 millióval több pénze lesz mint korábban, tehát a képviselőt félretájékoztatták a 715 ezer - 699 ezer forintos kérdésben.

    Szakácsi azt kérdi viszont, mit mondjon azoknak a betegeknek, akik 5-6 hónapja várnak egy beavatkozásra, és akiknek be kell vinniük a gyógyszert a kórházba. A képviselő nem fogadja el, a választ, a parlament viszont igennel szavaz.

    Luxuskakasok!

  • A fideszes mamelukok – Balla György, Kontrát Károly és sokan mások - egymással versenyeznek abban, hogy a Fidesztől amúgy független Magyar Vizsla címeit beépítsék parlamenti felszólalásukba. Luxusbaloldal, Gyurcsány hazárdjátékot játszik a pénzünkkel, fizetnek vagy tovább dumálnak, satöbbi.
  • A fideszes képviselőt az agrárium helyzete izgatja. Minket nem annyira, kérjük bocsássák meg. Lengyel Zoltán szerint a kormány a választások közeledtével elővette az ígéret nevű valutáját, csakhogy sehol nem váltják be. Biztosítottuk a területalapú támogatások igényének befogadását - válaszol az illetékes államtitkár. A képviselő nemet mond a válaszra, a parlament igent.

    Változást akarnak a luxusparasztok!

  • Kollégánk szemfülességét dícséri, hogy több képviselőt rajtakapott, amint megnyitotta a "Kis humor - néha ez is kell" subjectű emailt és végigkövette, amint a képviselők továbbküldözgetik egymásnak. A képen Lendvai Ildikó Kuncze Gábornak magyaráz, a hüvelyk és mutatóujját pedig egymáshoz közelíti. Nyilván az SZDSZ bejutási esélyeiről beszélgettek, de esetünkben a kép szexista képaláírása Kuncze hímszervének méretére futatta ki a poént.

  • Lázár Mózes (Fidesz) szerint zálogban a jövő. A PPP-s beruházások zavarják a képviselőt, aki szerint a számvevőszék és az unió embereit is zavarják ezek a beruházások, amelyek jövőre, fejenként 66 ezer forinttal terhelik meg az emberek adóját. Ez a képviselő szerint lehet, hogy egy luxusbaloldali számára nem nagy pénz, de van akinek ez egy havi nyugdíj vagy egy havi fizetés.

    A képviselő papírbólluxusbaloldalizik és hívja fel a közvélemény figyelmét az ország eladósítására. Azt szeretné tudni, miért csak az ország elzálogosításával tudja kötelességét teljesíteni a kormány.

    Neki is Molnár Albert, pénzügyminisztériumi politikai államtitkár válaszol. Azt mondja, hogy az országnak most nincs elég pénze, hogy autópályát, kollégiumot építsen, ezért aztán PPP-zik. (A PPP egyébként lányegében azt jelenti, hogy az államnak magánpénzből építenek, de a magánpénz nincs ingyen, a gonosz tőkések megkérik az árát.) Molnár Albert arra tippel, hogy Lázár Mózes még sosem vásárolt hitelből, irigykedik is emiatt. Lázár Mózes nem fogadja el az államtitkár érvelését, a parlament igen.

  • Hatvanhatezer forintnyi pluszadó terhel jövőre mindenkit a PPP-s beruházások miatt - mondja Lázár Mózes. A Fidesz Komárom megyei listájáról bekerült politikusnak annyiban kétségkívül igaza van, hogy mint minden nem készpénzes beruházást, ezt is a jövőben kell kifizetni.

    Két dolog azonban kimaradt az interpellációból. Az egyik az, hogy az első PPP-s beruházás nem ebben, hanem még az 1998-2002-es kormányzati ciklusban valósult meg, a sportaréna azóta is a fideszesek szívéhez közelálló létesítmény. A másik annak a ténynek a számbavétele, hogy ha most készpénzért épülnének kollégiumok, autópályák, kulturális létesítmények, börtönök, akkor az egy olyan hiánynövelő tétel lenne, amelyet éppúgy az adófizetőknek kellene megfizetniük - rosszabb esetben azáltal, hogy az államnak a PPP-konstrukciókhoz képest kedvezőtlenebb kamatozású hiteleket kellene felvennie.

  • Az imént a folyosón jártamban felfigyeltem egy fiatal fideszes kampányemberre, aki kihasználva a néptelen folyosó szabadságát, félhangosan azt kérdezte beszélgetőpartnerétől, hogy "most akkor támadjuk meg?!" Szélkakasok
  • A Gyurcsány-Orbán találkozóról tartott doorstep sajtótájékoztatót Áder János a parlament piros társalgójában. A találkozó végén újságíróknak egy viccel érzékeltette Gyurcsány viszonyát Orbánhoz.

    Egy cigány órát árul a Garay téren, és azt kiabálja: "Órát tessék, órát tessék!" Kisvártatva megjelenik egy másik, a portékát kiragadja az árus kezéből, és azt mondja: "Hé tesó, beszerzési áron?!"

    Áder arról is beszélt, hogy javasolja a házbizottság rendkívüli összehívását, hogy a családtámogatási rendszer átalakításáról később szavazzon a Tisztelt Ház, hiszen a miniszterelnök támogathatónak nevezte a családi adókedvezménnyel kapcsolatos felvetést.

  • A fideszes képviselőt a luxusadó kérdése izgatja. Azt szeretné elérni, hogy ne csak a százmillót meghaladó értékű ingatlanok után kelljen luxusadót fizetni, hanem a 20 millió forintot meghaladó luxususzodaadót is vessenek ki.

    Gyurcsány azzal érvel: ő és családja fizetni fog, ugyanis a házuk értéke minden bizonnyal meghaladja a százmilliót. Egyébként szerinte a politikai vitáknak nem az adótörvényekben van a helye. Mellesleg Gyurcsány tantárgyból Szijjártó - a kormányfő szerint - még csak kettes alánál tart.

    Szijjártó kiakadt egy kicsit.

    Gyurcsány szerint nem abból kell kiindulni, aki az adóelkerülésre játszik, ő nem ilyen. Az ő házában mindhárom család lakása százmillió feletti értékű, úgyhogy ő fizetni fog.

    Luxusbaloldaliadót és szélkakast a luxusvillákra!

  • Utánajártunk, hogy mi áll Gyurcsány és Orbán rendhagyó összahajolásának a hátterében. Összeborulásról van itt szó. Bővebben >>>
  • Az MDF frakcióvezetője ismét az örökösödési illeték eltörléséről kérdezi a miniszterelnököt.

    Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem gondol még az unokáira, és az örökösödési illeték fenntartása mellett érvel. Azt mondja, a kis örökség illetéke is kicsi, de meg lehet vizsgálni, igazságos-e ez.

    Herényi Károly közel százezer aláírással vág vissza.

  • Gazdagodjon a luxusbaloldal, pörögjenek a szélkakasok! Viszlát!