Mária
-6 °C
-2 °C

Bíróság előtt a Geenpeace-tüntetők

2003.06.16. 12:43
A paksi Városi Bíróságon hétfőn megkezdődött 14 Greenpeace-tüntető szabálysértési pere. Az előállítottak engedély nélkül a Paksi Atomerőmű egyik kapujához láncolták magukat, egy autóból pedig folyamatosan bömböltettek egy szirénát.
Megkezdődött a szabálysértési tárgyalás 14 Greenpeace-tüntető, köztük 10 külföldi állampolgár ellen hétfőn a Paksi Városi Bíróságon; az aktivisták csütörtökön engedély nélkül demonstráltak a Paksi Atomerőmű előtt. Tompos Judith ügyvéd szabálysértés hiányában az eljárás azonnali megszüntetését és a külföldi állampolgárok - 3 osztrák, 2 szlovák, 1-1 brit, holland, német, román és svájci - útleveleinek visszaadását kérte.

Riadalmat keltettek

A jogi képviselő kifogásolta, hogy eddig nem volt módjuk megismerni, milyen szabálysértést követett el a 14 demonstráló, így nem tudtak a védekezésre felkészülni. A bíró az ügyvéd kifogásait elutasította a fellebbezés lehetősége nélkül, majd ismertette a rendőrségi feljelentést. Eszerint az előállítottak közterületen, engedély nélkül az erőmű F2 kapujához láncolták magukat, ezzel megakadályozták a szállítást, valamint egy gépkocsiból folyamatosan szirénát működtettek, és ezzel riadalmat keltettek az ott dolgozókban.

Az elkövetők többszöri rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a tevékenységüket, így a rendőrség testi kényszer alkalmazásával a rendzavarást megszüntette. A tárgyalás tanúk kihallgatásával folytatódik. Garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt pénteken a Paksi Városi Bíróság öt külföldi és egy magyar Greenpeace-aktivistát ítélt el gyorsított eljárásban.

Biztosítékot kértek

Az aktivistákat egy év próbára bocsátotta pénteken a bíróság, és a külföldieket - egy német, egy svájci és három osztrák állampolgárt - egy évre kitiltotta Magyarország területéről.

A Greenpeace környezetvédő szervezet csütörtökön azért rendezett tüntetést a Paksi Atomerőmű előtt, mert nem kaptak időben választ a magyar miniszterelnöktől levelükre. A levélben kifogásolták az erőmű működésének tervezett meghosszabbítását. Biztosítékot kértek arra, hogy a létesítményt az eredetileg tervezett időben, 2012. és 2017. között bezárják.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!