Virág
0 °C
2 °C

Kétszer is megszakadt a paksi tárgyalás

2003.06.13. 12:42
Kétszer is megszakadt a bírósági tárgyalás Pakson, miután a Greenpeace külföldi magyar aktivistáit képviselő ügyvéd kifogásolta, hogy a kirendelt tolmácsok a Paksi Atomerőműnek dolgoznak. A rendőrség hat környezetvédő ellen indított büntetőeljárást a csütörtöki, atomerőműnél szervezett akció miatt. Az ügy kapcsán tárgyalt egymással a magyar és az osztrák külügyminiszter, a Greenpeace pedig online tiltakozást szervezett aktivistái kiszabadításáért.
Kilenckor kezdődött volna, de kétszer is megszakadt a tárgyalás pénteken a Paksi Városi Bíróságon abban a gyorsított eljárásban, amelyet hat Greenpeace-aktivista köztük öt külföldi ellen indítottak a Paksi Atomerőmű előtti csütörtöki tüntetés miatt. A tárgyalás végül tizenegykor kezdődhetett meg.

A tolmácsok az erőműnek dolgoztak

A tárgyalást azért függesztették fel kétszer is, mert Gombos Judit, a vádlottak ügyvédje a tolmácsok elfogultsága miatt kifogást emelt.

Az ügyvéd péntek délutáni nyilatkozatában részletesen kifejtette a rendőrségi eljárással kapcsolatos aggályait: Először 19 gyanúsított jogi védelmével bízták meg, később derült ki, hogy csak hat gyanúsított van, a többiek ellen szabálysértési eljárást folytattak, amely lényegében lezajlott, mire ő a helyszínre érkezett.

A védekezéshez való jog sérelmét látja Gombos Judit abban is, hogy a gyorsított eljárás során nincs módja védenceivel konzultálni.

Már a kihallgatáson elfogultask voltak

Tájékoztatása szerint a büntetőeljárás során kirendelt négy tolmács közül kettő a Paksi Atomerőmű alkalmazottja. Az ügyvédnő azt is kifogásolja, hogy az egyik tolmács - szerinte már a kihallgatások során is "erőteljes elfogultságot" tanúsított, mégis őt rendelték ki a tárgyalásra is.

A tárgyaláson a Paksi Atomerőmű két alkalmozottja fordított. Mikor ezt a védelem kifogásolta, a bíró két másik tolmácsot hívott be, de később azokról is kiderült, szerződéses viszonyban állnak az atomerőművel. A védő kérésére ekkor a bíró egy időre felfüggesztette a tárgyalást.

Hat törvény-, tizenhárom szabálysértés

A büntetőeljárás csoportosan elkövetett garázdaság miatt hat ember - egy magyar, egy német, egy svájci és három osztrák állampolgár - ellen folyik, akik a Greenpeace környezetvédő szervezet tagjaként csütörtökön a Paksi Atomerőműben előre be nem jelentett tüntetésen vettek részt.

19 tiltakozót állított elő csütörtökön a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Hatuk ellen büntetőeljárás indult, a többi tizenhárom aktivista ügyében rendzavarás miatt indult szabálysértési eljárás.

A rendőrségi közlése szerint a szervezet aktivistái nem jelentették be a demonstrációt, a helyszínen senki nem vállalta a felelőséget a szervezésért. Arról sem tájékoztatták az atomerőmű vezetését és a rendőrséget, hogy mi volt a megmozdulás célja.

Diplomáciai puhatolózások

Az osztrák Greenpeace délelőtti bejelentésének megfelelően levélben fordult Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszterhez a Pakson csütörtökön őrizetbe vett aktivisták ügyében, s a miniszter asszony a nap folyamán fel is vette a kapcsolatot Kovács László magyar külügyminiszterrel - mondta el az MTI kérdésére Franko Petri, az osztrák Greenpeace ügyvezetője péntek délután. Kifejtette: tudomása szerint Kovács László kapcsolatba lépett a magyar belügyminiszterrel az ügyben. Petri hozzátette, hogy mivel az őrizetbe vettek között német aktivista is van, Németországban ugyancsak diplomáciai útra terelték a kérdést. Elmondta: még az MTI-vel való telefonbeszélgetés idején is tárgyalások folytak, s ezekről a kora esti órákra ígért tájékoztatást.

Nem tudni miről veszéltek a külügyminiszterek

Az osztrák és a magyar külügyminiszter megtette, amit kellett, innentől kezdve az ügy rendőrségi-igazságszolgáltatási szakasza következik - mondta az MTI-nek pénteken Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője. A külügyi szóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter megkereste Kovács Lászlót, a magyar diplomácia vezetőjét a Pakson csütörtökön őrizetbe vett Greenpeace-aktivisták ügyében. Tóth Tamás tájékoztatása szerint a két külügyminiszter pénteken a kora délutáni órákban beszélt egymással telefonon, de erről nem tudott részleteket mondani.

Online tiltakozás

Online tiltakozási -akciót indított a Greenpeace, amelynek szimpatizánsai elektronikus üzenetekben kérik Medgyessy Péter miniszterelnököt és Lamperth Mónika belügyminisztert, járjon közben a Paksi Atomeroműnél csütörtökön őrizetbe vett aktivisták szabadon bocsátása ügyében - közölte Kalovits Judit, a Greenpeace Magyarország szóvivője. Az akció keretében egész Európából érkeznek e-mailek, sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez Magyarországról is - mondta pénteken az MTI-nek. Tájékoztatása szerint az osztrák külügyminiszter, Benita Ferrero-Waldner az ügyben felvette a kapcsolatot Kovács Lászlóval. Az osztrák politikus támogatásáról biztosította az aktivistákat és folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, kiváltképp azóta, hogy kiderült, a paksi rendőrség őrizetében pontosan mi történt - közölte.

Kalovits Judit tájékoztatása szerint csaknem egy teljes napon keresztül nem adtak az aktivistáknak enni és összeláncolva tartották őket. Pénteken délben sikerült elérni, hogy ne legyenek hármasával összeláncolva, és hogy egyáltalán emberként kezeljék őket. Hat aktivista van a rendőrség őrizetében: három osztrák (köztük egy lány), valamint egy-egy magyar, svájci és német állampolgár - közölte.