Ambrus
-7 °C
3 °C

Felmentették a Pakson tüntető Greenpeace-eseket

2004.04.30. 12:03
Jogerősen felmentette a garázdasággal és rongálással vádolt Greenpeace-eseket a Tolna Megyei Bíróság, ugyankkor rendzavarás miatt figyelmeztetésben részesítette az öt külföldi és a magyar aktivistát. A bíróság szerint a rendőrség a törvényeknek megfelelően járt el.
Jogerősen felmentette a Tolna Megyei Bíróság azt a hat környezetvédő aktivistát, akik tavaly tüntetést szerveztek a paksi atomerőműnél. Az ügyészség garázdasággal és rongálással vádolta őket.

Nem kirívóan közösségellenes

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hat aktivistáját első fokon a Paksi Városi Bíróság ítélte el. A megyei bíróság azonban felmentette a két vádpont alól az öt külföldi és egy magyar környezetvédőt. Egyúttal társtettesként elkövetett rendzavarásra változtatták meg az ügy minősítését, ami miatt figyelmeztetésben részesítették őket. A másodfokon eljáró bíróság a döntését azzal indokolta, hogy a vádlottak cselekedete nem tekinthető kirívóan közösségellenes magatartásnak, figyelembe véve a Greenpeace szervezet céljait.

Nem voltak erőszakosak, viszont a rendőrség törvényesen járt el

A környezetvédők 2003. júniusában az atomerőmű élettartamának meghosszabbítása ellen szerveztek tüntetést, és az erőmű kerítéséhez láncolták magukat. A rendőrség kényszerítő eszközök alkalmazásával előállította a 19 főből álló nemzetközi csoportot. Az ügyben a Paksi Rendőrkapitányság kezdeményezett eljárást, a Paksi Városi bíróság pedig gyorsított eljárásban hozott ítéletet.

A rendőrség három osztrák, valamint egy-egy magyar, német és svájci ellen indított eljárást. A bíróság kiemelte, hogy az aktivisták nem voltak erőszakosak, ám azt is megállapította, hogy a rendőrség is mindenben a magyar törvényeknek megfelelően járt el.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.