Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Megakadályozták a zengői építkezést a tüntetők

2004.04.03. 13:06
Civilek és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái megakadályozták a Mecsek csúcsára tervezett NATO-radarállomás építési munkálatainak folytatását szombaton Pécsváradon.
Szombat reggel mintegy kétszáz civil, valamint huszonöt magyar és osztrák Greenpeace-aktivista jelent meg a hegy lábánál azon a helyen, ahol a kivitelező a radar áramellátásához szükséges vezeték fektetését, illetve az azzal járó árokásást végzi.

Ároktemetés- és takarítás

A környezetvédők egy csoportja sátrakat vert a hegycsúcsra vezető földúton. Többen beálltak az árokba, leültek az árok szélére, megakadályozva így a markolók munkáját, mások pedig nem engedték, hogy egy teherautó homokot szállítson az építkezéshez.

Az árokásáshoz és kábelfektetéshez kirendelt munkások tanácstalanul szemlélték a "Békét a Zengőn!" feliratú transzparensekkel megjelent demonstrálókat, akik közölték: amíg céljukat el nem érik, felváltva ugyan, de mindvégig az árokparton őrködnek a természeti értékek védelmében.

A tüntetők később, a televíziós kamerák megjelenésekor, köveket szórva jelképesen betemették az árkot, majd később kitakarították azt.

Nem engedik

"Azt kérjük a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy tekintettel az ügy körül kialakult alkotmányos vitára és a beruházás kapcsán indult vizsgálatokra, függessze fel a munkálatokat, ellenkező esetben a polgári engedetlenség minden lehetséges módszerével tovább gátoljuk az építkezést" - közölte Herbert Tamás, a Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom vezetője a helyszínen.

A Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom pénteken jelentette be, hogy polgári engedetlenséggel megakadályozza a katonai objektum építési munkálatait. Herbert Tamás akkor azt közölte, hogy a munkálatok elérték a természetvédelmi terület határát, a kivitelezés innentől súlyosan károsíthatja a természetet, ezt pedig a civilek nem engedhetik meg.

Védett növényeket nem érint a munka

A Mecsek csúcsára tervezett radarállomás építési munkálataival megbízott cég eddig csak olyan területen végzett kábelárok-ásást, amely nem tartozik a védett övezetbe - mondta el a társaság vezetője szombaton az MTI-nek.

"Csak kábelárok-ásást végzünk, semmilyen más munkát jelenleg nem, és azt sem a védett övezetben, hanem egyéb helyeken, ahol tulajdonképpen semmi nemű kárt nem okozunk a természetben. Azokat a növényeket nem érinti a munka, amelyek védettség alatt vannak" - közölte Bayer József, a Bayer Center Építőipari Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Nem tesznek semmi visszafordíthatatlant

A honvédelmi tárca kommunikációs főigazgató-helyettese pénteken az MTI-nek elmondta: a minisztérium azt kérte a kivitelezőtől, "úgy ütemezze a munkálatokat, hogy mindaddig, amíg a kormány a felelős döntést meg nem hozza, addig semmi visszafordíthatatlant ne tegyen".

Bocskai István közölte, hogy a kormány vizsgálja az ügyet, de eddig olyan döntés nem született, amely az építkezés leállításához vezethetne.