Judit
-2 °C
8 °C

Felmentették Hegedüs Lórántot

2003.11.06. 14:25
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, másodfokon meghozott ítéletével felmentette Hegedűs Lóránt református lelkészt, a MIÉP korábbi elnökét a közösség elleni izgatás vádja alól. Hegedűs ellen közösség elleni izgatás vádjával folyt per, miután a MIÉP XVI. kerületi pártlapjában az Ébresztőben a zsidóság kirekesztésére szólított, a felekezet tagjait "galíciai jöttmenteknek" nevezte. A lelkész első fokon másfél évi, felfüggesztett szabadságvesztést kapott.
A Mazsihisz nemzetközi színtérre vinné az ügyet
Mélységes felháborodással értesültünk az ítélőtábla felmentő ítéletéről - mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) Szövetségének elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató csütörtökön az MTI-nek.

"Véleményünk szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy ez több, mint jogi kategória, s amennyiben jogi lehetőségeink itthon kimerültek, kénytelenek leszünk nemzetközi színtérre vinni az ügyet" - közölték.

A Mazsihisz vezetői az MTI-nek nyilatkozva hozzátették: "követeljük a magyar kormánytól, az igazságügyi szervektől, hogy a magyarországi zsidóság hathatós védelmét biztosítsák, csakúgy, mint minden állampolgárét".

Felmentette a táblabíróság az ellenük emelt izgatási vád alól Hegedűs Lórántot, a MIÉP korábbi alelnökét és Metes Györgyöt, a párt egyik újságjának főszerkesztőjét. A református lelkésszel szemben egy 2001-ben publikált cikke miatt emeltek vádat, közösség elleni izgatás miatt. Őt ezért az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság korábban másfél évi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban csütörtöki, másodfokon meghozott ítéletével felmentette Hegedűst, és megsemmisítette az első fokú ítéletet. Vétlennek találta a táblabíróság az ominózus cikknek helyet adó Ébresztő című újság főszerkesztőjét, Metes Györgyöt is.

Az indoklás szerint a kifogásolt cikk nem alkalmas a közösség elleni izgatásra, az ugyanis csak magánvéleményt közölt, s így teljes mértékben belefért a szabad sajtó jogi kereteibe. Nem adott helyt a bíróság annak felvetésnek sem, amely antiszemitizmust vélte felfedezni a cikkben, a bírák szerint ugyanis a magyar jogrendben ilyen jogi minősítés nincsen.

Hetvenfős szimpátiatüntetést tartottak délelőtt a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt Hegedűs Lóránt hívei - jelentette a Havaria Press. Bár a hírügynökség jelentése szerint a tüntetők és a bíróság épületét őrző rendőrök között kisebb szópárbaj alakult ki, amiért nem engedik be őket az épületbe, az Index helyszíni tudósítója szerint békésebb a kép.

Tekintse meg képeinket!
A tüntetők kis csoportokban beszélgettek, többen zsoltárokat énekeltek. A rendre négy rendőr vigyázott. Tudósítónk értesülései szerint a tárgyalóteremben Hegedűs mintegy kétszáz híve jutott be. A tárgyalás iránt érdeklődők a Szabadság téri református templomban, Hegedűs gyülekezetében jöttek össze, ahol folyamatosan tájékoztatták őket a tárgyalóteremben zajló eseményekről.

Fotóriporterünket, miután engedélyt kért és kapott a fényképezésre, a teremben a MIÉP-szimpátizánsok nem hagyták dolgozni. Néhányan azt kiabálták neki, hogy kommunista, mások liberálisnak nevezték. Egy idősebb férfi ki akarta venni digitális kamerájából a filmet. Az incidens végén egy hölgy a "felfokozott idegállapottal" magyarázta a történteket. Hegedűst végül a vállukon vitték ki az összegyűlt szimpatizánsok a bíróság terméből.

Hegedűs Lóránt és Metes György
fotó: Havaria Press

Tudósítónk értesülései szerint a tüntetést a Magyar Fórumban, valamint október 23-án, a MIÉP Hősök teri megemlékezésén hirdették meg. A szórólapokat Hegedűs Lóránt Skodájából osztogatták.

A református lelkész ellen közösség elleni izgatás vádjával folyt per, miután a MIÉP XVI. kerületi pártlapjában az Ébresztőben a zsidóság kirekesztésére szólított, a felekezet tagjait "galíciai jöttmenteknek" nevezte. Hegedűs első fokon másfél évi, felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Ifjabb Hegedűs Loránt az ítélethirdetést követően az MTI-nek azt mondta: "Nem kívánok nyilatkozni a tömegtájékoztatási eszközöknek, miután az egész, ellenem folyó eljárást a hetedik égig a tömegtájékoztatási eszközök jó része juttatta odáig, hogy két éven keresztül kétségbe vonják lelkészi hivatásomból következő elkötelezettségemet az alapvető emberi értékek iránt".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.